Koronalı sarı bölge kalmadı: Bütün Romanya yeşillendi

Bugün itibariyle ülke genelindeki korona vakalarının belirlenen sınırın altına inmesiyle Romanya’nın bütün illeri yeşil bölge senaryosuna geçti. Dünkü verilerde sarı bölgede yer alan beş ilde, son 14 gün içindeki enfekte oranı binde 1,5’un altına indi.

Son 24 saat içinde ülke genelinde 23 bin 23 kişiye covid 19 testi uygulandı, bin 156 kişide koronavirüse rastlandı. Son bir günde ölen 101 kişi ile birlikte 15 aylık salgında ölenlerin sayısı 29 bin 135’e yükseldi.

Bükreş’in binde 1,5’un altına inerek sarı bölgeden yeşil bölgeye geçişinin tek açıklamasının aşılamayla ilgili olabileceğini belirten Başbakan Florin Cîţu, aşılamanın önemine dikkat çekti.

1 Haziran tarihine kadar 5 milyon vatandaşa en az 1 doz aşı yapılmasının önünde hiçbir engel bulunmadığını belirten Başbakan Cîţu, “1 Haziran itibariyle normalleşme adımlarını atacağız. Ancak bu aşılama çalışmalarına bağlı. Halkımız kısmen rahatlama dönemine girecek. Normalleşme ile ilgili kararı Bakanlar Kurulu verecek.” dedi.

NÜFUSA ORANLA EN ÇOK AŞILANAN İL: BÜKREŞ

Ulusal Aşı Komitesi Koordinatoru (CNCAV), Başkanı Valeriu Gheorghiță da yaptığı açıklamada Romanya genelinde nüfusu en çok aşılanan illerin başında yüzde 33,8 ile Bükreş’in geldiğini söyledi. Başkent’i sırasıyla: Cluj Napoca (% 30,2), Sibiu (% 23,7), Brașov (% 23,65), Timiș  (% 23,41) ve Köstence (% 22,6) takip ediyor.

Bükreş ve Cluj’daki enfekte oranının belirlenen sınırın altına inmesiyle bütün Romanya Yeşil Bölge Senaryosuna geçti.