Herkes için elektrikli otomobil; Dacia Spring

Romanya’nın milli markası Dacia son 16 yılda 7 milyonluk satışa ulaştı. Bunda 2004 yılında Logan ile herkesin ‘satın alabileceği ekonomik otomobil’ ve 2010’da Duster ile ‘herkesin ulaşabileceği SUV’ modellerinin piyasaya sürülmesinin büyük payı oldu.

Şirketin CEO’su Denis Le Vot, üçüncü devrimini Spring model elektrikli araçla yaptı. Firma bu modelle, elektrikli otomobilin bir ayrıcalık olmadığını ve herkes için demokratikleştirdiklerini anlatıyor.

Dünya Gazetesi yazarı Okan Altan, geçen hafta Bükreş’te Dacia Spring’i test etti. Altan, izlenimlerini şu şekilde aktarıyor:

44 beygire denk 33 kW ve 125Nm maksimum torka sahip motoru, 27,4 kWh’lık 190 kg ağırlığındaki 12 modül 72 hücreli bataryasıyla, günde 90 km yol yapanlar için bile 3 günden önce şarj gerektirmeyecek, 970 kg ağırlığıyla beklenenden daha çevik hareket edebilen Dacia Spring’i geçtiğimiz hafta Bükreş ve çevresinde kullandığımda ve Romanya’daki 18 bin Euro’luk fiyatının (düşük güç indirimi, hurda indirimi ve yüzde 100 elektrikli olması gibi) teşviklerle 7.700 Euro’ya indiğini öğrendiğimde de çok şaşırmıştım.

TIRI SOLLAMADA YETERLİ ENERJİ

Redüktörlü tek vitesiyle 5,8 saniyede 50’ye 19,1 saniyede 100 km/h hıza çıkan Spring’in özellikle 26,2 saniyelik 80-120 hızlanmada ara hızlanmasının TIR konvoylarını sollamada yeterli olduğunu da belirtelim.

Renault’nun 10 yılı aşan, 330 bini geçen elektrikli otomobillerinin birikimiyle ve Renault-Nissan ittifakının tüm ortak üretim imkanları kullanılarak Çin’de üretilip, rejenerasyon teknolojisine sahip olsa bile Avrupa için olabildiğince ekonomik fiyatla hazırlanan 3,73 metrelik Dacia Spring’in binek şeklinden başka araç paylaşım sistemleri için Business ve N1 ticari kullanım için Cargo versiyonları da var.

Aynı klasmandaki içten yanmalıların 8 Euro’luk yakıt tüketimlerine karşı 100 kilometrede sadece 2 Euro’luk elektrik masrafı olacağı hesaplanan bu mini-SUV görünümlü Dacia, 7,4 kW’lık 32A “wallbox”la 5 saatte, 3,7 kW’lık 16A prizde 8.5 saatte ve 2,3 kW’lık 10A normal prizde 14 saatte bataryasını tam doldurabiliyor.

8 YIL 120 BİN KM GARANTİLİ BATARYA

Bataryası 8 yıl, Spring’in kendisi ise 3 yıl 120 bin km garanti ile sunulan bu ilk elektrikli Dacia, TCO yeni toplam kullanım ve sahip olma maliyetlerinde benzer sınıftaki bir araca göre yüzde 30 ilâ 50 avantaj da sunabiliyormuş.

Hatta ilk siparişler için 2 bin kilometrelik ücretsiz şarj da ikram edilen Dacia Spring, Kasım ayında Türkiye’ye bugünkü kurlarla ve yüksek vergilerimizle neredeyse iki buçuk misline, 180 bin TL’ye gelebilirse, herkese uygun ekonomik bir elektrikli otomobil seçeceği olabilir.

Elektro-Mobilite’nin en gerekli olduğu yerde yani şehir içi trafiği içinde elektrikli otomobillerin zaruri olduğu, artık bir gerçek!

Fakat, insan yoğunluğunun ortasında gereksiz büyük bataryalı pahalı elektrikli otomobillerin olması da, bir o kadar gereksiz ve yanlış!