İngiliz Başbakan, karantinayı delen danışmanını savundu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüs salgının en etkili günlerinde sıkı sıkıya ilan edilen karantinayı deldiği ortaya çıkan başdanışmanına arka çıktı.

Boris Johnson’un, ‘Evde kalmaya mecbursun’ anonslarıyla ülkede ilan edilen karantina, milletvekili ve Başbakanlık Başdanışmanı Dominic Cummings tarafından çiğnendi. Cummings’in, mart ayı sonunda koronavirüse yakalandığı açıklanan eşiyle birlikte, başkente 450 km uzakta bulunan ailesine gittiği ortaya çıktı.

Olayın basına yansıması üzerine kamuoyunda Cummings’e yönelik istifa çağrıları yükseldi. Ancak, Başbakan Boris Johnson, başdanışmanına sahip çıktı. Başbakan Johnson, ”Yasaları çiğnemedi ve sorumlu davrandı.” sözleriyle Cummings’i savundu.

EBEVEYN OLARAK DOĞRUYU YAPTI

Koronavirüse yakalanmış bir anne baba olarak, çocuklarını dedelerine bırakmaya gitmesini anlayışla karşıladığını ifade eden Johnson, ”Çocuklarına bakamayacak duruma gelmeden önce, en doğru bakım koşullarını sağlamak adına hareket ettiğine ve başka bir alternatif çözüm olmadığına kanaat getirdim. Bence her babanın hareket edeceği şekilde hareket etti ve bu yüzden onu cezalandıramam.” dedi.

Eleştirilerin odağındaki isim Dominic Cummings, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada ailesini ziyaret ederek ‘doğru olanı yaptığını’ söylemişti.

Açıklamalar kamuoyunu iknaya yetmedi. Cummings, Londra’da bir grup tarafından protesto edildi. Dev bir ekran asılı aracı, Cummings’in evinin önüne çeken eylemciler, Johnson’un ”Evinde kalmaya mecbursun.” mesajını ekrandan paylaştı.

İngiltere’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dün 36 bin 914’e yükselirken, hasta sayısı 261 bin 184 olarak gerçekleşti. Başbakan Boris Johnson, gevşeme tedbiri olarak, ülke genelinde 1 Haziran’dan itibaren açık hava pazarlarını, 15 Haziran’dan itibaren ise tüm perakende mağazaları açmayı planladıklarını duyurdu.