Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, gençlerin evliliği ertelemesine ya da hiç evlenmemesine getirdiği eleştiriler, sosyal medyada alay konusu oldu. Oysa mizah maksadıyla gündeme getirilen ‘bekarlık’ vergisinin komünist dönemde Romanya’da uygulandığı ortaya çıktı.
1965 yılından 1989’a kadar iktidarda kalan Nikolay Çavuşesku, hedeflediği 30 milyon nüfuslu Romanya için, halkı aile kurmaya ve çocuk yapmaya zorlayan tedbirler almış.
İLK ADIM ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ
Çavuşesku, ilk adımı iktidarının ilk yılında atmış. 1966 yılında çıkardığı kararname ile kürtaj yasaklanmış, çocuksuz ailelerin gelirinden aylık yüzde 10 vergi alınması hükme bağlanmış. Kişilerin maddi imkanlarına ya da çocuk isteyip istemediklerine bakılmaksızın uygulama herkesi kapsamış. Vergi oranında, Sovyetler Birliği’ndeki diğer ülkelerdeki uygulama esas alınmış.
BEKARLARI DA KAPSADI
Hedeflediği nüfus oranında bu tedbiri yeterli görmeyen komünist lider, 1977 yılında çıkardığı yeni bir kararnameyle uygulamanın alanını genişletmiş. Aynı vergi, hiç evlenmeyenlerden de alınmaya başlamış. Kararnameye göre, 25-50 yaş arasındaki erkekler ve 20-45 yaş arasındaki kadınlar bu kapsama alınmış. Bir başka deyişle, hiç evlenmeyenler cezalandırılmış.
ANTİK ROMA’DA UYGULANMIŞ
Euronews’in yaptığı araştırma, bekarlık ve çocuksuzluk vergisinin, farklı nedenlerle de olsa, Antik Roma döneminden 20. yüzyıla kadar uygulandığını ortaya koyuyor.
‘Lex Papia et Poppaea’ bekarlık vergisinin bilinen ilk örneği olarak karşımıza çıkıyor. İmparator Augustus’un vergi düzenlemeleri ile Roma İmparatorluğu ilk kez bu dönem “bekarlık ve çocuksuzluk vergisi” uyguladı. Erkekler için 25 yaşından 60 yaşına, kadınlar içinse 20 yaşından 50 yaşına kadar uygulanan vergilendirme çocuksuz çiftler için de geçerli sayıldı.
Sovyetler Birliği 1941 yılından 1990’a kadar 25-50 yaş arası çocuksuz erkeklerden ve 20-45 arası çocuksuz evli kadınlardan kazançlarının %6’sına denk gelecek bir şekilde çocuksuzluk vergisi aldı. 90 sonrasında Sovyetler Birliği dağılana kadar olan iki yıllık süreçte vergi sadece erkeklere uygulandı.
Türkiye Cumhuriyeti‘nin ilk yıllarında Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı ‘bekarlık vergisi’ni birkaç kez TBMM gündemine taşıdı, ancak önerge yasalaşmadı.