BÜKREŞ’İN KALBİNDE ‘ANADOLU FESTİVALİ’

Romanya turuna devam eden Anadolu Yemek ve Kültür Festivali, sezonun 4’üncü etkinliğini Bükreş’in kalbi Kiseleff’te düzenledi. İki gün boyunca hem kalplere hem de midelere ziyafet çeken festival, ziyaretçi akınına uğradı.

Anadolu Yemek ve Kültür Festivali (Anatolian Food Fest), sezonun 4’üncü etkinliğini Bükreş’in kalbi sayılan Kiseleff Bulvarı’nda gerçekleştirdi.

Romanya turuna devam eden Anatolian Food Fest gönüllüleri, Bükreş Arena, Alba Iulia ve Brăila’dan sonra sezonun 4’üncü etkinliğini Başkentin kalbi Kiseleff’te düzenledi.

ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

Hafta sonu (10-11 Ağustos) düzenlenen festivalde açılan 30’un üzerinde stantta iki gün boyunca sergilenen Anadolu’nun zengin mutfak çeşitleri ve sahne etkinlikleri, on binlerce Bükreşli ziyaretçiyi hayran bıraktı. İki gün boyunca hem kalplere hem de midelere ziyafet çeken festival, ziyaretçi akınına uğradı.

BELEDİYE, FESTİVAL İÇİN EN YOĞUN CADDEYİ TRAFİĞE KAPATTI

Bükreş Belediyesi, jest yaparak Başkentin merkezinde yer alan en hareketli caddesi olan Kiseleff Bulvarını Festival nedeniyle hafta sonu trafiğine kapattı. Ulaşım şirketi STB yetkilileri de organizasyon günleri nedeniyle 3 otobüs hattında değişiklik yaparak başka caddeye yönlendirdi.

Festivalde gerçekleştirilen birbirinden etkileyici; yemek, kültür sanat etkinlikleri ve yöresel müzik ekiplerinin seslendirdiği şarkılar büyük ilgi gördü.

RENKLİ STANTLARI İLE DİKKAT ÇEKTİ

30’a yakın yemek, sanat ve gösteri stantlarının yer aldığı etkinlikte özellikle; künefe, lahmacun, gözleme, kebap, su böreği, baklava, dondurma, tantuni ve geleneksel Anadolu yemek ve tatlılarının olduğu stantlarda uzun kuyruklar oluştu.

Türk çayı ve kumda pişen telveli kahve de misafirleri mest etti. Festival süresince, sema, âşuk ile maşuk oyunu, şarkı, folklor gösterileri ve çocuklara yönelik sahne etkinliklerinin yanı sıra kına sanatlarının yer aldığı stant da büyük ilgi gördü.

ROMEN MEDYASI FESTİVALE GENİŞ YER AYIRDI

Festivale, Romanya’nın resmi (TVR) ve özel medya (antena, mediafax, g4food, oficiuldestiri, b365, amos) kanalları geniş yer ayırırken, farklı milletlerden ve mesleklerden yüzlerce gönüllünün çabasına takdir ve övgüler yağdırıldı.

FESTİVALLE İLGİLİ BAZI GÖRÜŞLER:

DAN GHEORGHE (gazeteci): Normalde festivaldeki gönüllüler; öğretmen, mühendis, doktor, işadamı.. Ülkemizdeki Türk toplumunun gönüllüleri.. Bugüne kadar düzenledikleri festivallerle, bugün olduğu gibi, insani yardım kampanyalarına destek verdiler. Bu etkinliklerle son 12 yılda Romanya’da 50.000’den fazla insana yardım etmeyi başardılar.

ADRİAN NİCOLAIE (İletişim uzmanı): Buzău bölgesindeki sel felaketi mağdurları ve Dobruca bölgesindeki muhtaçlara yapılan yardımları unutamıyorum.

İRSEL ABDULA (Öğretmen): Türkçe bir söz var; bir elin nesi var, iki elin sesi var.. Ancak birlikte daha güzel şeyleri başarabiliriz.

FESTİVAL GELİRİ İLE HER YIL BİNLERCE KİŞİYE YARDIM YAPILIYOR

200’ün üzerinde gönüllünün katkısı ile düzenlenen Festivalden elde edilen gelirle her yıl binlerce muhtaç aileye yardım yapılıyor.

TÜRK-ROMEN DOSTLUĞUNA BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYOR

Tuna Vakfı, Lumina Eğitim Kurumları ve Evrensel Değerler-Diyalog Derneği (ADVU) gönüllülerinin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen festival, Romen vatandaşları tarafından çok seviliyor. Her yıl günler öncesinde festival tarihini sabırsızlıkla bekliyorlar. Organizasyondan haberdar olan diğer illerdeki Romenler de festivalin kendi illerinde de düzenlenmesi için vakıf yetkililerine mesajlar gönderiyorlar. Türk–Romen dostluğuna da büyük katkılar sağlayan festivalden elde edilen gelir, mağdurlara harcanıyor.  

FESTİVAL KERVANI SONBAHARA KADAR DEVAM EDECEK

Romenler tarafından her yıl yaz aylarında merakla beklenen Festival Kervanı, yoğun talep nedeniyle sonbahara kadar Başkentin yanı sıra diğer birçok bölge ve illerde de sürprizlerle dolu organizasyonlarına devam edecek.