Senato’dan geçen yeni vatandaşlık yasası ne gibi değişiklikler getiriyor?

Sosyal Demokrat Parti (PSD) senatoru Robert Cazanciuc’nun hazırladığı yasa teklifi Senato Genel Kurulu tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

Vatandaşlık Kanunundaki değişiklik teklifi Senato’dan geçti. En az 10 yıl Romen vatandaşıyla evli olan yurt dışındaki yabancı eşler de Romen vatandaşlığına başvurabilecek.

İki yıl önce Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından ‘Anayasa’ya aykırı’ bulunarak geri çevrilen Vatandaşlık Kanununda (Legii cetăţeniei) değişiklikler öngören yeni yasa teklifi Senato’dan geçti. Halen Parlamento’nun diğer kanadında (CDEP) olan yeni yasa teklifinin getirdiği en önemli değişikliklerinden biri, en az 10 yıl Romen vatandaşları ile evli olan yabancı eşlerin de Romen vatandaşlığına başvurabilmesinin önünün açılması olarak gösterildi.

Sosyal Demokrat Parti (PSD) senatorü Robert Cazanciucnun hazırladığı yasa teklifi Senato Genel Kurulu tarafından oy çokluğu ile kabul edildi.

YABANCI EŞLERDEN İSTENEN 5 YILLIK İKAMET ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Mevcut mevzuatın, bir Romen ile evli olan yabancı bir vatandaşa vatandaşlık verilebilmesi için en az 5 yıl Romanya’da ikamet etmesini mecbur kılıyor. Teklifin sahibi Cazanciuc, bunun Romen vatandaşlarının yurt dışındaki yabancı eşleri için Romen vatandaşlığının önünde engel teşkil ettiğini belirterek, ”Umut ediyorum ki değişiklik onaylanırsa en azından bu engel ortadan kalmış olur.” dedi.

HİLELİ VATANDAŞLIĞI ÖNLEMEYE YÖNELİK SIKI TEDBİRLER GETİRİLECEK

Yasa değişikliği, aynı zamanda Romen vatandaşlığının hileli şekilde elde edilmesinin önüne geçmek için alınması gereken tedbir ve kuralları da sertleştiriyor. Vatandaşlığa başvuran kişilerin; biyometrik (el izi, göz, yüz özelliklerinin) kayıt altına alınmasını da kapsıyor.

21/1991 sayılı Romanya Vatandaşlık Yasasının ve yeni düzenlemelerin değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısı, halen görüşülmek üzere Temsilciler Meclisi’nin gündeminde.  

DAHA ÖNCEKİ YASA DEĞİŞİKLİĞİ ANAYASAYA AYKIRI BULUNMUŞTU

Romen vatandaşı ile en az 10 yıl evli olup ikameti yurt dışında olan yabancılara da Romen vatandaşlığına başvuru yolunu açan 21/1991 numaralı yasa teklifi iki yıl önce (2022) Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından Anayasaya aykırı bulunarak imzalanmamıştı.