Romenle evli yurt dışındaki yabancılara vatandaşlık yolu açan yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Iohannis’ten döndü

Romen vatandaşı ile 10 yıl evli olup ikameti yurt dışında olan yabancılara da Romen vatandaşlığına başvuru yolunu açan Yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Iohannis’ten döndü.

Romen vatandaşı ile 10 yıl evli olup ikameti yurt dışında olan yabancılara da Romen vatandaşlığına başvuru yolunu açan 21/1991 numaralı yasa teklifi geçtiğimiz haftalarda Parlamentoda kabul edilmişti. İmzalanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilen yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından Anayasaya aykırı bulunarak imzalanmadı.

CUMHURBAŞKANI, ANAYASA MAHKEMESİNE İTİRAZDA BULUNDU

Yasayı uzman hukukçularına inceleten Iohannis, vatandaşlık yasasında öngörülen bazı değişikliklerin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek Mahkeme nezdinde detaylı gerekçeleriyle birlikte itirazda bulundu.

PARLAMENTODA 253 MİLLETVEKİLİNİN OYUYLA GEÇMİŞTİ

Yasa teklifi, PSD senatörleri; Robert Cazanciuc, Leonard Azamfirei ve Savunma Bakanı Angel Tîlvăr’ın ortak imzasıyla parlamentoya sunulmuştu.

Teklif, 253 milletvekilinin desteği ile onaylanmıştı. Kabul edilen maddeye göre, 21/1991 sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 8. paragrafına “Bir Romen vatandaşı ile en az 10 yıldır evli olup yurtdışında yaşayan eşinin Romanya vatandaşlığına başvuru yapmasına izin verilir.” maddesi eklendi. Böylece, Romen vatandaşlığı ile evli olup Romanya’da ikameti olmadığı için başvuru yapamayan yabancı eşlere yabancı ülkede yaşasalar bile Romen vatandaşlığına başvuru yapabilme imkanı getirilmişti.