Kazanan PSD+PNL ittifakı, aşırı sağa prim yok!

(HABER ANALİZ)

Pazar günü yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) ve yerel seçimlerin en büyük kazananı açık ara PSD/PNL İttifakı oldu. İttifak, yüzde 50-52 aralığında oya sahip. Marcel Ciolacu ve Nicolae Ciucă lider konumlarını pekiştirdi.

İTTİFAK, AP’YE 19 PARLAMENTER GÖNEDERİYOR

Merkez Seçim Bürosu (BEC)’in yayınladığı kesinleşmeyen sonuçlara göre, Romanya’ya ayrılan 33 AP milletvekilinden 19’unu Hükümet ortakları (PSD+PNL) kazanırken, AUR 6, ADU 3, UDMR 2, SOS 2 ve 1 bağımsız aday kazandı.

BAĞIMSIZ ADAY NİCUȘOR DAN, BAŞARISINI KATLADI

Yerel seçimlerin bir diğer büyük kazananı ise seçimlere bağımsız aday olarak giren Bükreş belediye başkanı Nicușor Dan oldu. Dan, üç rakibinin toplamından fazla, yüzde 47 oy alarak ikinci kez kazandı.

DAN, BASESCU’NUN YOLUNU TAKİP EDEBİLİR

Bükreş Belediye Başkanlığı’ndan Cumhurbaşkanlığına terfi eden eski Cumhurbaşkanı Traian Basescu’yu örnek gösteren siyasi uzmanlar, Nicuşor Dan bu desteğiyle gelecekte Cotroceni Sarayı için önünün açık olduğunu ileri sürdü.

BAŞKANLIĞI KAYBEDEN FİREA, AP PARLAMENTERİ OLDU

Sahip oldukları medya ve tanıtım gücüne rağmen PSD adayı Gabriela Firea (yüzde 22) oyla Başkent belediyesini kaybederken kazandığı AP parlamenterliği ile teselli buldu. PNL adayı Sebastian Burduja’ya ise (yüzde 10) oy çıktı.

SEÇİMİ KAYBEDEN PİEDONE, OĞLUYLA SEKTÖR 5’İ KAZANDI!

Deneyimli politikacı Cristian Popescu Piedone de yüzde 13 ile kaybedenlerden oldu. Piedone’nin tek tesellisi oğlu Vlad Popescu Piedone’nin 5. Sektör’de başkan seçilmesi oldu.

DİĞER SEKTÖRLERDEKİ SEÇİM SONUÇLARI:

Sektör 3’te Robert Negoiță, Sector 4’te Daniel Băluță ve Sektör 6’da Ciprian Ciucu koltuklarını korudu. Sektör 1’de Clotilde Armand, rakibi George Tuță karşısında 500’ün altında oy farkıyla kaybetti. Sektör 2’de ise eski vali Rareş Hopincă seçimin kazananı oldu.

 USR LİDERİ CĂTĂLİN DRULĂ, İSTİFA ETTİ

USR kaybedenlerden oldu, AB parlamentosu seçimlerindeki oyu yarıya indi. USR lideri Catalin Drula parti başkanlığından istifa etti, yerine ikinci kez seçilen Timişoara belediye başkanı Dominic Fritz’in adı konuşuluyor.

Dacian Cioloş’un öncülük ettiği ve USR ile ittifaktan ayrılan REPER, yüzde 3’te kalarak AB parlamentosuna temsilci gönderemedi.

ROMANYA, AŞIRI SAĞA PRİM VERMEDİ

Bir diğer kaybeden AUR oldu, Yüzde 15’e yaklaşan oy oranı, 2020 seçimlerinde kaydettiği yüzde 20 sınırının hayli altında. Romanya seçmenin Almanya ve Fransa’da olduğu gibi aşırı sağa prim vermediği, sağ-sol koalisyonu olan mevcut hükümetteki istikrarı öncelediği söylenebilir.

Analistler son seçim kampanyasını en sessiz ve sıkıcı olarak tanımlıyor. Bunda ülkenin en büyük iki partisinin ittifak etmesinin etkisi büyük.

Romenler, AP seçimlerinde yüzde 51,21, yerel seçimlerde ise yüzde 50,17’si oy kullandı. Bükreş’te sandığa gitme oranı yüzde 40’ta kaldı. Sandık başlarından 1700’den fazla şikayet geldi.

Gheorghiță Boțârcă

35 YILDIR DEĞİŞMEYEN BELEDİYE BAŞKANI

Halen Romanya’nın en fazla görev yapan başkan unvanını elinde bulunduran Argeș’e bağlı Topoloveni beldesi belediye başkanı Gheorghiță Boțârcă (PSD), bir kez daha seçildi.  1954 doğumlu Boțârcă (yüzde 67,8) oy alarak en yakın rakibine yüzde 50 fark attı.

34 YIL SONRA KOLTUĞUNU KAYBETTİ

Gorj’a bağlı Capreni beldesinde PSD’li Emil Cătănoiu ise 34 yıl sonra koltuğunu kaybetti. 1990’dan bu yana aynı koltukta oturan Catanoiu, koltuğunu 2 oyla Radu Bırdacel’e kaptırdı.

Köstence’ye bağlı Costineşti’de mevcut belediye başkanı Dorin Jeanu, tek oyla rakibini geride bırakarak koltuğunu korudu.

RÜŞVETTEN TUTUKLANAN BAŞKAN HAPİSTEN TEKRAR SEÇİLDİ

Neamț’in Tarcău beldesinde rüşvet ve yolsuzluk nedeniyle tutuklu olan bir aday, halkı kampanyasına ikna ederek tekrar seçildi.

TVR’de yer alan habere göre Dănuţ Manole Fîrtălă (PNL) isimli başkan, 9 Haziran seçimlerinden önce (22 Mayıs)’ta rüşvet ve yolsuzluk nedeniyle görevden alınmış ve 30 gün geçici olarak tutuklanmıştı. Fîrtălă, tekrar aday olarak kampanyasını hapiste yürüttü ve halkı ikna ederek tekrar seçildi. Fîrtălă’ya 583 oy çıkarken, diğer rakipleri ise 453 ve 355 oy alabildi.

“HALKIN KARARI, BUNU HAK EDİYORLAR..”

PSD’li rakibi Iulian Găină, eski başkanın tekrar seçilmesini, “İnsanlar, üzüntüden ağlıyor ama boşuna ağlıyorlar. Onlar bunu hak ediyor. Halka yazık oldu.” yorumunu  yaptı.

USR’li Tarcău belediye başkan adayı Vasile Mucenicu ise, eski başkanın tekrar seçilmesini, “Bu büyük bir gizem, cevabını bulamıyoruz. Toplumun kararı böyle. Görünüşe göre Tarcău’da oy alabilmek için gözaltında olmanız gerekiyor. Seçmenin kararına saygı duymalıyız. Görünüşe göre insanlar menteşeyi ve sirki seviyorlar.”

Neamț valisi Adrian Bourceanu ise yaptığı açıklamada, geçici tutuklu da olsa herkesin masumiyet karinesine saygılı olunması gerektiğini belirterek, “belediye başkanı olarak imtiyazlarını tüm yargılama süresi boyunca kullanabilir, çünkü hiçbir önleyici tedbir olmadığı sürece masumiyet karinesinden yararlanır.” dedi.