Romanya’nın ilk otonom mağazası Bükreş’te açıldı

Alman perakende zinciri ‘Penny’, Romanya’daki ilk otonom mağazasını 29 Mayıs Çarşamba günü Bükreş sektör 6 bölgesinde (Politehnica) hizmete açtı.

Alman parekende marketler zinciri (Penny), Romanya’daki ilk otonom mağazasını 29 Mayıs’ta Bükreş (Politehnica)’da hizmete açtı. Müşteriler ürünleri raftan alıp, tekrar okutmaya gerek kalmadan doğrudan ödeme yapabiliyor. Müşteri, fikrini değiştirip ürünü tekrar rafa koyması halinde sistem, ürünü faturadan anında düşüyor.

Hiçbir satış görevlisi bulundurulmayan mağazada alınan ürünler, mağazadaki alış veriş şeridi boyunca monte edilen 5000 sensör ve kamera sistemleri tarafından otomatik olarak okunup taranıyor. Mağaza, insan müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışabilen akıllı sistemler ve yapay zekâ algoritmalarıyla donatılmış durumda.

OTONOM MAĞAZA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Otonom mağaza, müşterilere tamamen insansız bir alışveriş deneyimi sunmak için ileri teknolojileri kullanıyor. Müşteriler, mağazaya giriş yaparken genellikle bir mobil uygulama aracılığıyla tanınıp izleniyor. Yapay zekâ ve sensörler, müşterinin mağaza içindeki hareketlerini takip edip ürün seçimlerini kaydediyor. Alışverişini tamamladığında da her hangi bir banka kartı veya telefonla otomatik olarak ödemesini gerçekleştiriyor.

ROMANYA’DA 1 MİLYAR EUROLUK YATIRIM PLANLIYOR

Alman REWE grubunun Romanya ağında 378 mağazası ve 7.300’ün üzerinde çalışanı bulunuyor. Grup, Romanya’da 2030 yılına kadar 1 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı.  

OTONOM PERAKENDE MAĞAZASI NEDİR?

Otonom bir perakende mağazası, minimum insan müdahalesi ile veya hiç insan müdahalesi olmadan çalışan bir mağazadır. Envanter yönetimi, ödemeleri işleme koyma ve müşteri hizmetleri sağlama gibi görevleri gerçekleştirmek için sensörler, kameralar ve yapay zekâ gibi teknolojileri kullanırlar. Bu mağazalar ayrıca müşterilerin insan etkileşimine ihtiyaç duymadan mağazaya erişmelerini sağlamak için yüz tanıma ve mobil uygulamalar gibi özellikler kullanabilir.

Dünyada ilk otonom perakende mağazası Amazon tarafından 2018 yılında Amazon Go adıyla ABD’de açıldı. 

NE GİBİ AVANTAJLARI VAR?

Otonom mağazaları; 24/7 hizmet sunması, verimlilik ve düşük maliyet, Müşteri Deneyimi ve kişiselleştirme, gelecekteki müşteri potansiyelini değerlendirme gibi pek çok avantaj sağlıyor.