Romanya resmen schengen’e girdi

Romanya, 31 Mart Pazar gününden itibaren resmen Schengen serbest bölgesine girdi.

Romanya, 31 Mart pazar gününden itibaren, Bulgaristan ile birlikte hava ve deniz yoluyla resmen Schengen’e girdi. Artık, Schengen ülkelerine seyahat edecekler istisnalar dışında kontrolden geçmiyor. Sadece güvenlikten geçecek yolcuların, uçağa binmeden önce biniş kartlarını doğrulaması gerekiyor.

İLK UÇUŞ AVUSTURYA’DAN YAPILDI

Romanya’dan sınır kontrolsüz ilk uçuş Romanya’nın serbest bölgesine karşı çıkan Avusturya’dan yapıldı. Ulusal Hava Limanı Şirketi sözcüsü Valentin Iordache, Schengen bölgesinde sınır kontrolü olmadan gerçekleştirilen ilk uçuşun Viyana’dan Bükreş’e yapılan Avusturya Hava Yollarına ait sefer olduğunu açıkladı.

17 HAVA LİMANINDA SCHENGEN BÖLGESİNE SEYAHAT EDİLEBİLECEK

Romanya’nın 17 havaalanında Schengen bölgesi ve Schengen dışı istikamet olarak geçiş bölgeleri oluşturuldu. Bükreş’teki Otopeni hava limanında da 57 biniş kapısından 14’ü Schengen bölgesi dışındaki ülkeler için yeniden düzenlendi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞİ’DEN SCHENGEN AÇIKLAMASI  

İçişleri Bakanlığı Müfettişi Bogdan Despescu, Henri Coandă hava limanında düzenlediği basın toplantısında 31 Mart Pazar gününden itibaren sınırlarda ne gibi değişiklikler olacağını tek tek açıkladı.

Romanya’nın schengen’e girişinin seyahat eden yolculara her hangi bir ek yükümlülük getirmediğini, sadece görevlilere yeni sorumluluklar getirdiğini belirten Despescu’nun açıklamaları şöyle:

POLİSLER HAVA LİMANINDA SPONTAN KONTROLLER YAPABİLECEK

Öte yandan havaalanında gezici polis ekiplerinin spontan kontroller yapabilecekleri açıklandı. Görevliler, ayrıca reşit olmayan çocuklarla seyahat edenlerden her iki ebeveynden muvafakatname isteyecek.

TAKVİYE PERSONEL GÖREVLENDİRİLECEK

31 Mart 2024’ten itibaren Schengen üyesi ülkelerindeki varış noktalarına gidiş veya dönüşlerde yolcular artık sınır kontrollerinden geçmeyecek.

Yolcular doğrudan biniş kapılarına gidecek ve bu güzergah boyunca karma ekiplerden oluşan güvenlik güçleri spontan kontroller yapabilecek. Sahte seyahat belgesi taşıyanlar, aranan kişiler veya ülkeden çıkışı yasaklananlarla insan kaçakçılığına yönelik kişilerin tespitine yönelik rastgele kontroller yapılacak. Polis ve Jandarma ekiplerinin kontrol işlemlerinde herhangi bir sorun tespit edilmemesi halinde yolcular sorunsuz bir şekilde yolculuklarına devam edecek. Ancak her hangi bir problem veya şüphe tespit edilmesi halinde ise söz konusu kişi veya kişiler ikinci doğrulama hattına yönlendirilecek. Ek kontrollerle durumu netleştirilecektir.

Kontrol noktalarında uyuşturucu tespiti konusunda uzmanlaşmış ekipler görev yapmaya devam edecek. Schengen Bölgesi ülkelerinden Romanya’ya gelen yolcular da uçaktan indikten sonra artık bugün olduğu gibi gişelerde kontrol edilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı olarak personelimize tarama sistemleri, dijital formdaki belgelerin doğrulanması ve kontrol edilebilecek sistemlerle donatılarak kontrol mekanizması iyileştirildi. Hareket halindeyken bile artık bu mobil kontrol ve tarama sistemleri kullanılabiliyor.

SADECE SCHENGEN DIŞINA YOLCULUK YAPANLAR KONTROLDEN GEÇİRİLECEK

Pazar gününden itibaren sadece Schengen dışı ülkelere seyahat yapanlar kontrolden geçirilecek. Havalimanları ve limanlar bölgesinde çalışan personele yolcuları yönlendirmek ve bilgilendirmek üzere takviye personel görevlendirilecek.

OTURUMU VE GEÇERLİ VİZESİ OLAN HERKES SCHENGEN’DEN FAYDALANACAK

Schengen seyahat serbestisinden, Romanya’da geçerli oturumu ya da vizesi olan bütün yabancılar gibi Türk vatandaşları da faydalanabilecek.

KARA YOLUYLA SEYAHAT EDENLER KONTROLDEN GEÇECEK

Diğer taraftan kara yoluyla Schengen bölgesine ulaşmak isteyenler ise geçerli pasaportlarını göstererek seyahatine devam edecek.