Avrupa’nın en büyük NATO üssü Romanya’ya kuruluyor

Köstence yakınlarındaki 57. Hava Üssü, 10 bin NATO personeli ve aileleri için yeniden genişletilip düzenleniyor.

Avrupa’nın en büyük NATO askeri üssü 2,7 milyar dolar harcama ile Romanya’da kurulacak. İttifakın doğu kanadını güçlendirme stratejisi çerçevesinde Köstence’deki Mihail Kogălniceanu askeri üssü genişletilip modernize edilerek Avrupa’nın en büyük NATO askeri üssü haline getirilecek.

ÜS, 10 BİN NATO ASKERİ VE AİLELERİ İÇİN YENİDEN DÜZENLENİYOR

Küçük bir şehrin boyutlarında olan, neredeyse üç bin hektarlık bir alanı kapsayan üs, kalıcı olarak 10 bin NATO askeri ve ailelerini barındırabilecek.

2.7 milyar euroluk proje, uçaklar için pistler ve hangarlar gibi temel askeri altyapıların yanı sıra okullar, anaokulları, mağazalar ve hatta bir hastane gibi sivil tesislere de sahip olacak. NATO üssündeki inşaat çalışmaları temel altyapı (erişim yolları ve elektrik şebekesi) çalışmaları başladı.

Romanya Savunma Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan ve tamamlanma tarihi 2040 olan proje, Mihail Kogălniceanu askeri üssünü İttifakın doğu kanadındaki en önemli NATO üssüne dönüştürecek. Üs, yaklaşık 2.800 hektar alanı kaplayacak ve toplam çevre uzunluğu 30 kilometre olacak ve her türlü muharebe kabiliyetini barındırabilecek.

HALEN 5 BİN ASKERİ PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesiyle birlikte, 57 Mihail Kogălniceanu Hava Üssü’nde, NATO ortak devletlerinin hava kuvvetlerine ait askeri misyonlar bulunuyor. Hava üssünde şu anda çoğu Amerikan askeri olmak üzere yaklaşık beş bin askeri personel görev yapıyor.