Romen vatandaşlığı yasası değişiyor

Adalet Bakanı Alina Gorghiu, yeni vatandaşlık yasası hakkında açıklamalarda bulundu.

Romen vatandaşlığı edinme şartları, özellikle Rusya bağlantılı Orta Asya kökenli ülkelerden gelecek sahtecilikleri önlemek için yeniden revize edilecek. Değişikliklerle ilgili bilgi veren Adalet Bakanı Alina Gorghiu, Romanya’nın vatandaşlık konusunda; sahtecilikleri önleyecek, basit, öngörülebilir ve istikrarlı bir yasa çerçevesine ihtiyacı bulunduğunu açıkladı.

RUSYA ETKİSİNDEKİ ÜLKELERDEN YAPILAN BAŞVURULARA SIKI TAKİP GELİYOR

Romen vatandaşlığına geçişteki değişikliklerin özellikle “ABD vize muafiyeti-Visa Waiveriçin istenen bir şart olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Gorghiu, Moldova dahil Rusya etkisindeki Orta Asya ülkelerinden yapılan vatandaşlık başvurularındaki sahteciliklerin önüne geçmek için daha sıkı tedbirler alınmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Bakanlık verilerine göre; Ekim 2022’den bu yana vatandaşlık için başvuran; Moldova, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan ve Gürcistan kökenli 907 vatandaşlık dosya ve belgelerinde sahtecilik tespit edildi.

Kamuoyunda tartışmaya açılan yeni Yasa Tasarısı, ilk defa Romen vatandaşlığının verilmesinde ve yeniden kazanılmasında istenen prosedürleri sıkılaştırıyor.

GORGHİU: “VATANDAŞLIK PROSEDÜRLERİNİ SIKILAŞTIRACAĞIZ”

Adalet Bakanı Alina Gorghiu, Romanya’nın vatandaşlık konusunda; sahtecilikleri önleyecek, basit, öngörülebilir ve istikrarlı bir yasa çerçevesine ihtiyacı olduğunu belirterek, Romen vatandaşlığına başvuran adayların mutlaka Romence öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

Gorghiu, “Bu uzun zamandır beklenen bir projeydi. Vatandaşlık yasasının revizyonu Romanya’nın ‘Vize Muafiyeti’ne uyması için gerekli bir adımdır. Bu yasayla, yasa dışı yollarla Romanya vatandaşlığı alma risklerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Vatandaşlık dosyalarının önemli bir kısmında, gerçek olmadığı ortaya çıkan sivil durum belgeleri sunulduğundan, yeni yasayla vatandaşlığın verilmesi veya yeniden kazanılmasına ilişkin gereklilikleri ve prosedürleri sıkılaştırıyoruz.” dedi.

YENİ VATANDAŞLIK YASASINDA NELER VAR?

Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Maliye Bakanlığı uzmanlarının ortaklaşa hazırladıkları yeni vatandaşlık yasası neler getiriyor:  

  • Vatandaşlık başvuru dosyaları teslim edildikleri sıraya göre düzenlenecek. (Dosyalarda yalnızca önemli gerekçeli karar olduğu durumlarda öncelik verilecek)
  • Romen vatandaşlığı almak için net son tarihler belirtilecek ve bu takvime uyulması öngörülüyor.
  • Başvuru sahibi, dosyasının durumunu çevrimiçi olarak takip edebilecek.
  • Bir Romen vatandaşından pasaport başvurusunda ne isteniyorsa güvenlik nedeniyle aynı bilgiler (biyometrik fotoğraf, parmak izi.. v.s) vatandaşlık için de istenecek.
  • Vatandaşlık başvurularında istenen ‘medeni hali’ belgesinin 2 yılı geçmemesi ve orijinalinin ispatı gerekiyor.
  • Başvuru sahibinin Romen devletinin değerlerine olan bağlılığı.
  • Romanya tarih, coğrafya, kültürünü bilme ve dilini konuşabilme şartı