AB Konseyi, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen kararını onayladı  

AB Konseyi, 2007 yılında AB üyesi olan, ancak serbest dolaşım talepleri uzun süredir veto edilen Romanya ve Bulgaristan'ın önümüzdeki 31 Mart tarihinden itibaren Schengen Bölgesi'ne dahil edilmesini öngören kararı oybirliği ile kabul etti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Romanya ve Bulgaristan’ın 31 Mart’tan itibaren hava ve deniz yoluyla Schengen bölgesine dahil olmalarını onayladı. Buna göre; iki ülkede oturumu bulunan yabancılar, 31 Mart 2024 tarihinden itibaren 27 AB ülkesi ile Norveç ve İsviçre’ye deniz ve hava yoluyla pasaportsuz yolculuk yapabilecek.

Romanya ve Bulgaristan, 2007’de Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmalarının ardından yıllardır bekledikleri serbest bölgeye (Schengen) katılım tarihi nihayet kesinleşti. Avrupa Konseyi, iki ülkenin 31 Mart 2024 tarihinden itibaren hava ve deniz yoluyla Schengen bölgesine dahil olmalarını öngören kararı onayladı.  

AB KONSEYİ’NDEN ‘SCHENGEN BÜYÜYOR” MÜJDESİ

AB Konseyi’nden oy birliği ile alınan karar sonrasında “Schengen büyüyor” başlığıyla yapılan açıklamada, üye ülkeler; Romanya ve Bulgaristan ile deniz ve hava yollarından girişlerde 31 Mart’tan itibaren sınır kontrollerinin kaldırılması konusunda oybirliği sağladığı belirtildi.

Romanya ve Bulgaristan vatandaşları karayolu ile AB ülkelerine geçişlerde pasaport kontrolüne tabi olmaya devam edecek. Konsey açıklamasında, kara sınırlarından girişlerde kontrollerin kaldırılması için önümüzdeki yıl yeni bir karara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

LEYEN: “İLERİYE DOĞRU ATILMIŞ ÖNEMLİ BİR ADIM”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu gelişmenin hem iki yeni üye hem de Schengen Bölgesi için “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olduğunu ifade etti. Bu başarının iki ülkenin azim ve kararlılığının yanı sıra sıkı çalışmalarının ürünü olduğunu söyleyen Von der Leyen, tüm AB üyelerinin hazır olduklarında Schengen Bölgesi’ne tam üye olacaklarını; bunun bir hak olduğu kadar zorunluluk da olduğunu kaydetti.

“İÇ KONTROLLER TARİHE KARIŞACAK”

İki ülkenin Schengen bölgesine dahil olmaları konusunda önemli çaba gösteren AB Konseyi Dönem Başkanı İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gómez de yaptığı açıklamada, “12 yıllık müzakerelerin ardından, 2024 yılında Romanya ve Bulgaristan’ın diğer Schengen ülkelerinde olduğu gibi hava ve deniz iç kontrollerinin artık tarihe karışacak olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Böylece daha geniş ve daha güçlü bir serbest dolaşım alanı oluşturmaya devam ediyoruz.” dedi.   

Schengen’e katılım, ortak kuralların uygulanmasını, dış sınırların düzgün bir şekilde yönetilmesini, güvenlik bilgilerinin paylaşılmasını ve etkin polis işbirliğini gerektiriyor.

SCHENGEN SERBEST BÖLGESİNDE 420 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR

23’ü AB ülkesi olmak üzere; İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre’nin üyesi olduğu Schengen Bölgesi, yaklaşık 420 milyon Avrupa vatandaşı için -istisnalar hariç- sınır kontrollerinin olmadığı, serbestçe seyahat edebildiği bölge anlamına geliyor.