Avusturya’dan Schengen için şartlı yeşil ışık

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner resmen açıkladı: “Romanya ve Bulgaristan’a havadan schengen’e şartlı onay verebiliriz”

Romanya ve Bulgaristan‘ın Schengen serbest bölgesine havadan katılmasına şartlı yeşil ışık geldi. Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner, daha sıkı sınır güvenliği ve bazı üçüncü dünya ülkelerden gelen mültecilerin iadelerinin kabul edilmesi karşılığında Romanya ve Bulgaristan’ın serbest bölgeye havadan girişlerine onay verebileceklerini açıkladı.

Karner, Romanya ve Bulgaristan sınırlarındaki Avrupa Koruma Polisi (Frontex) sayısının üç katına çıkarılmasını ve özellikle Bulgaristan’ın Türkiye sınırında ve Romanya’nın Sırbistan sınırında görevlendirilen teknik ekipmanın güçlendirilmesini talep ettiklerini vurguladı.

APA ajansına konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Karner, bu konudaki kararın AB Konseyi’nde olduğunu belirtti.

ROMANYA MEMNUN, BULGARİSTAN TEMKİNLİ

Başbakan Marcel Ciolacu, Avusturya’nın havadan Schengen konusunda yeşil yakması konusunda sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “Buzları kırdık!, Schengen’i hak ettik. Avusturya Schengen bölgesine ilişkin tutumunu gevşetti ve Romanya’nın serbest bölge için hava sınırlarının yolunu açtı.” sözleriyle duyurdu.

Başbakan Ciolacu, Romanya’nın aylardır Avusturya nezdinde yürüttüğü yoğun diplomasi çabalarının meyvesini aldıklarını kaydederek, “Bu noktaya gelmek için son aylarda büyük çaba harcadık ve Romanya için mücadele eden herkese minnettarım.” dedi.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR, HENÜZ ANLAŞMA YOK

Avusturya’nın şartlı Schengen konusuna temkinli yaklaşan Bulgaristan Başbakanı Nikolai Denkov, henüz bir anlaşma olmadığını, görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Denkov, Avusturya’nın ülkesinin Schengen’e girmesine yeşil ışık yakma karşılığında göçmen kabul etmesine yönelik henüz bir anlaşmanın bulunmadığını belirterek, “Müzakerelere devam ediyoruz. Bu onların müzakere görüşüdür, nihai sonuç değil. Kabul edilebilir olan şey, Bulgaristan’ın ortak Avrupa kurallarına uymasıdır. Birisi Bulgaristan’a özgü başka kurallar istiyorsa, bu kesinlikle kabul edilemez. Göçmenlerin kabulüne ilişkin Avrupa kuralları var, onlar üzerinde çalışacağız” açıklaması yaptı.