Hollanda kendi Trump’ını seçti!

Hollanda’nın ‘Trump’ı olarak adlandırılan ırkçı lider Geert Wilders'in seçimden zaferle çıkması ülkedeki göçmenler ve Müslümanlar arasında endişeyle karşılandı.

Hollanda’da dün yapılan erken genel seçimlerde, Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) açık farkla ilk sırayı aldı. Oyların yüzde 98’inin sayıldığı resmi olmayan sonuçlara göre, Wilders liderliğindeki göçmen karşıtı ve aşırı sağcı PVV, yüzde 23,5 oy alarak 37 milletvekili çıkardı. Ancak hükümet çoğunluğuna sahip olamadı.

Eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın liderliğinde seçimlere ittifakla giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) ise 25 sandalye ile ikinci sıraya yerleşti.

YEŞİLGÖZ’ÜN PARTİSİ 10 SANDALYE KAYBETTİ

Bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 24 sandalye ile üçüncü sıraya geriledi.

1126 aday ve 26 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım yüzde 78,2 oldu. 

İlk sonuçların ardından destekçilerine hitap eden Wilders, “Ülkeyi biz yöneteceğiz” dedi. Wilders, “Diğer partilere sesleniyorum; artık kampanya bitti ve seçmen konuştu. Şimdi benzer yanlarımızı aramamız gerekecek. Birlikte çalışmamız gerekecek” diyerek koalisyon hükümetini kurmak için diğer partilere mesaj verdi.

İLK TEBRİK MACARİSTAN LİDERİ ORBAN’DAN

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Wilders’i ilk kutlayan lider oldu ve “Değişim rüzgarları geldi!” dedi.

GÖÇMENLERİN “İKİNCİ SINIF VATANDAŞ” ENDİŞESİ

Hollanda’da yaşayan Fas kökenlileri temsil eden Faslı Hollandalılar Dayanışma Derneği Başkanı Habib el Kaddouri, Hollanda basınına “Sıkıntı ve korku çok büyük” diye konuştu. Kaddouri, yeni göreve gelecek olan göçmenlere ve Müslümanlara “ikinci sınıf vatandaşı” muamelesi yapılmasından kaygı beklediğini dile getirdi.

Hollanda Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) Başkanı Muhsin Köktaş da “Bu sonucu gerçekten beklemiyordum. Müslümanları zor günleri bekliyor” ifadesini kullandı.