İspanya, Schengen’i gündemine aldı

AB Konseyi Dönem Başkanı İspanya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen üyeliğini İçişleri ve Adalet Bakanları’nın bulunduğu (JAI) Konseyi gündemine aldı.

19 EKİM’DEKİ KONSEY TOPLANTISINDA TARTIŞILACAK

19 Ekim’de Lüksemburg’ta düzenlenecek toplantıda JAI Konseyi üyeleri, iki ülkenin serbest bölgeye katılımını ve Avusturya’nın bu konudaki vetosunu tartışacaklar.

AB YETKİLİSİNİN AVUSTURYA’YI İKNA ZİYARETİ

Buna paralel olarak Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ın da JAI toplantısı öncesinde Avusturyalı yetkilileri ikna etmek için Viyana’yı ziyaret ettiği açıklandı.

IOHANNİS: “DAHA FAZLA MÜZAKERE İLE PROBLEM AŞILIR”

Diğer taraftan serbest bölgeye girişle ilgili medyanın sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, konunun Avusturya nezdindeki diplomasi yoluyla çözülebileceğine dair iyimserliğini koruyor. Iohannis, Avusturya’nın ileri sürdüğü yoğun göç ve mülteci gerekçesinin daha fazla müzakkere ile aşılabileceğine inandığını belirterek, “Göç konusunda Avusturya’nın tutumu değişecek. Sadece daha fazla müzakereye ihtiyaç var.” dedi.

BAŞBAKAN CİOLACU: “ROMANYA SCHENGEN’İ HAK ETTİ”

Başbakan Marcel Ciolacu da geçtiğimiz pazartesi günü Varna’da düzenlenen toplantıda Bulgaristan başbakanı Nikolai Denkov ile Schengen konusunu ele aldıklarını açıkladı.

İki ülkenin serbest bölgeye girmeyi hak ettiklerine dikkat çeken başbakan Ciolacu, “Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın bir köşesinde tutulması haksızlık. İki ülke 10 yıldır bekliyor. Schengen Romanya ve Bulgaristan için bir lütuf değil, bir haktır.” dedi.

DENKOV: “ARALIK’TA YÜZDE YÜZ OLUMLU KARAR BEKLİYORUZ”

Bulgaristan başbakanı Nikolay Denkov da gazetecilerin “Bulgaristan’ın 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Romanya ile beraber Schengen’e alınmaması durumunda ne olacak?” sorusuna cevaben yaptığı açıklamada “Bulgaristan ve Romanya, Aralık ayında düzenlenecek toplantıda Schengen için olumlu cevap almaya yüzde yüz yakın. Bu nedenle ‘B’ planımız yok. Tüm çabamızla ‘A’ planının gerçekleşmesi için çalışıyoruz.” dedi.

AB KOMİSYONU BAŞKAN YARDIMCISI DA İYİMSER

Denkov’un açıklamalarını destekleyen Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da yılsonuna kadar iki ülkenin serbest bölgeye girişi ile ilgili olumlu karar alınacağına dair iyimser olduğunu belirtti. Schinas, “Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımı AB’nin ortak güvenlik seviyesini daha da yükseltecek. Bu aynı zamanda dış sınırların daha iyi kontrolü anlamına geliyor.” dedi.