UEFA’ya rağmen Romanya’dan Rusya’ya ‘boykota devam’ kararı

Romanya Futbol Federasyonu (FRF), UEFA’nın ‘Rusya’nın U17 takımlarının Avrupa müsabakalarına katılabileceği’ kararına rağmen bu ülke ile olan her seviyedeki maçları boykot etmeye devam edeceklerini açıkladı.

Romanya Futbol Federasyonu (FRF)’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Futbol Federasyonu İcra Komitesi, Romanya’nın -hangi seviyede olursa olsun- Rus Federasyonu Milli Takımıyla hiçbir resmi veya hazırlık maçı yapılmasına izin vermeme kararı aldığı duyuruldu.

Yürütme Komitesinin bugünkü (29 Eylül 2023) toplantısında, UEFA’nın “kadın ve erkek Rusya U17 milli takımlarını uluslararası müsabakalara yeniden dahil etme” kararı da tartışıldı.

FRF yönetimi, UEFA’nın Rusya’nın U17 milli takımlarının katılımına ilişkin 26 Eylül 2023 tarihli kararına yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu: “Romanya Futbol Federasyonu, UEFA İcra Komitesi tarafından ileri sürülen argümanları anlıyor ve kabul ediyor. Çocuklar, hiçbir durumda devlet yetkililerinin pervasız eylemleri nedeniyle acı çekmemesi gerekir.  

FRF: SPOR, BARIŞ VE EVRENSEL DEĞERLERDEN AYRILMAMALI

FRF aynı zamanda futbolun ve genel olarak sporun, Avrupa’yı barış, özgürlük ve ekonomik refah alanına dönüştüren yasal, kurumsal ve ekonomik değerlerden ayrılamayacağına inanmaktadır.

Sonuç olarak, FRF, Avrupa ve ulusal kurumlar tarafından onaylanan yaptırımların ruhuyla dayanışma içinde olması gerektiğine ve Rusya Federasyonu milli takımıyla herhangi bir resmi veya dostluk maçı yapılmaması gerektiğine inanıyor.” denildi.

HANGİ ÜLKELER BOYKOTA DEVAM KARARI ALDI?

İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna, İsveç, Norveç ve Finlandiya daha önce Rusya takımlarına karşı oynamayacaklarını açıklamıştı.

UKRAYNA’DAN UEFA’YA TEPKİ: YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN

UEFA’nın aldığı kararı sonuna kadar protesto ettiklerini belirten Ukrayna Futbol Federasyonu (UAF), UEFA’nın kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. 

Ukrayna Futbol Federasyonu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “UAF, Rus takımlarının katılımıyla hiçbir müsabakaya katılmayacağımızı doğruluyor ve diğer UEFA üyesi derneklere, Rusya Federasyonu takımlarının katılımıyla, kabulleri şartıyla olası maçları boykot etmeleri yönünde çağrıda bulunuyor.”