İstanbul’da Romanya Kültür Günleri düzenleniyor

AKM’de 5-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Romanya Kültür Günleri etkinliklerinin açılışını İstanbul ICR Merkezi Başkanı Liviu Jicman, AKM Genel Müdürü Remzi Buharalı ve Türkiye'deki Romen yetkililer katıldı.

Romanya’nın Ankara Büyükelçiliği, Kültür Merkezi (ICR) ile birlikte, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’de “Romanya Kültür Günleri” adıyla kültür-sanat programı düzenliyor. 

Türkiye-Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerinin 145.yıldönümü ve 2023 yılının Dimitri Cantemir (Kantemiroğlu) Kültür Yılı nedeniyle 5-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen kültür etkinliklerine Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek veriyor.

Etkinliklerin, iki ülke arasındaki kültür-sanat ilişkilerini güçlendirmeye, Romen ve Türk sanatçıları arasında diyalog ve iletişimin güçlendirilmesine de önemli katkılar sağlamayı hedeflediği belirtildi.

AÇILIŞ KONUŞMASINI ICR BAŞKANI LIVIU SEBASTIAN JICMAN YAPTI

Romanya Kültür Günleri’nin açılış konuşmasını Romen Kültür Merkezi Başkanı Liviu Sebastian Jicman yaptı. Jicman konuşmasında İstanbul’da olmaktan dolayı çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Türkiye ve Romanya arasında gerçekleşen diplomatik ilişkilerinin güzel bir şekilde artarak devam ettiğini vurgulayan Jicman en güzel örneğinin ise karşılıklı gerçekleşen kültür sanat etkinlikleriyle birlikte ortaya çıktığını ve son dönemde yapılan en prestijli kültür sanat etkinliği olduğunu söyledi.

DİMİTRİ CANTEMİR ANISINA MÜZİK KONSERİ İLE BAŞLADI

Kültür etkinlikleri, 5 Eylül’de Dimitre Cantemir anısında düzenlenen müzik konseri ile başladı. İstanbul Romen Kültür Merkezi (ICR)’ye ilham olan filozof, tarihçi ve dilbilimci Dimitri Cantemir, Osmanlı müziğinin ilk teorisyenlerinden biri olarak anılıyor.  

10 Eylül’e kadar devam edecek olan Romanya Kültür Günleri programları arasında; klasik müzik, caz, Romen folkloru, edebiyat, film, çağdaş sanat gösterileri ve çocuklara yönelik oyunlara da yer veriliyor.