Romanya İstihbarat Teşkilatı başkanından ‘ders’ gibi istifa kararı: “Gücü elinde bulunduranlar demokrasi için uzun süre görevde kalmamalı”

8 yıldır Romanya İstihbarat Teşkilatı (SRI) başkanlığını yürüten Eduard Helvig, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Romanya İstihbarat Teşkilatı (SRI) Başkanı Eduard Hellvig, görevinden istifa etti. “İktidar gücünü elinde tutanlar amaçlarına ulaşsalar bile çoğu zaman son ana kadar iktidardan vazgeçmiyor.” diyen Hellvig, bu yanlış geleneği değiştirmek için görevinden istifa ettiğini açıkladı. Hellvig, “8 yıllık görev sürem içerisinde teşkilatı yeniden yapılandırmayı başardım. Bundan sonra demokrasi için görevde kalmamam gerektiğine inanıyorum.” dedi.

HELVİG: “BÜTÜN HEDEFLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”

Helvig, demokrasinin sağlıklı işleyişi açısından hassas mevkilerde bulunan kişilerin bir süre sonra görevlerini bırakması gerektiğine inandığını belirterek, SRI başkanlığındaki 8 yıllık görev süresi içerisinde teşkilatı hem merkezi hem de bölgesel olarak yeniden yapılandırmayı başardığına dikkat çekti.

“Vatandaşlarımız, ülkemiz ve SRI için güzel şeyler yapmış olmanın verdiği memnuniyetle görevime son veriyorum.” diyen Helvig, demokrasi için böyle bir adımın gerekli olduğuna inandığını belirterek istifa kararı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bir istihbarat servisinin yönetim pozisyonundakiler, önemli ve hassas bilgilere erişim sağlar. Bir kişinin uzun süre gizli bilgilere konsantreye maruz kalmasının demokrasi için iyi olmadığını düşünüyorum. İstihbarat servislerinin başında belli dönemlerdeki değişimle hem vatandaşlara hem de devlete daha iyi hizmet edileceğine inanıyorum. Şu ana kadar teşkilatı, şeffaf ve demokratik seviyeye getirme konusundaki bütün hedeflerime ulaştığıma göre, bu mevkiimi devam ettirmek için hiçbir nedenim kalmamış demektir.” dedi.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS’TEN ‘ROMANYA YILDIZI’ NİŞANI

Hellvig’in istifası Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından kabul edildi. Iohannis, Hellvig’i SRI’nin demokratikleştirmesine, güvenilirliğini yeniden kazanarak teşkilatın modernizasyonu ve uluslararası düzeye getirilmesindeki rolü nedeniyle “Romanya Yıldızı’ nişanı ile ödüllendirdi.

Mart 2015’ten beri SRI başkanlığı görevini yürüten Hellwig’ten boşalan göreve geçici olarak yardımcısı, general Răzvan Ionescu yürütecek.