Bulgaristan’ın yeni vize uygulaması kimleri etkiliyor?

Bulgaristan’ın yeni vize rejimi Romanya’da oturumu olan Türk vatandaşlarını etkilemiyor

Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Bulgaristan’ın yeni vize rejiminden Türk vatandaşlarının olumsuz etkilenmemesi için dikkatli olmaları istendi. Romanya’da oturumu olanlar Bulgaristan vizesinden muaf sayılacak.  Yeni vize uygulaması konusunda detaylı açıklamalarda bulunan Büyükelçilik, aksi takdirde vatandaşların ceza ödemek zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Sofya Büyükelçiliğinden yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

  • “Bulgaristan Bakanlar Kurulu’nun 12 Nisan 2023 tarihli Kararı’yla, ülkenin vize rejimine ilişkin bazı değişiklikler yapılmış olup, yeni düzenlemeler çerçevesinde vatandaşlarımızın Bulgaristan’ı transit geçiş ve ülkede kalışlarında dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda kayıtlıdır:
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkelerde ikamet eden ve geçerli ikamet izni hamili olan vatandaşlarımız, Bulgaristan’dan sorunsuz olarak transit geçiş yapabilir, ayrıca son 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Bulgaristan’da ikamet edebilirler.
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkeler için alınmış geçerli uzun süreli iki veya çok girişli ikamet amaçlı “D tipi” Schengen vizesi bulunan vatandaşlarımız, Bulgaristan’dan 5 (beş) gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, hamili bulundukları vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda Bulgaristan’da kalabilmeleri için, Bulgaristan’ı ziyaretlerinden önce, söz konusu vizeyi düzenleyen ülkeye bir kez giriş-çıkış yapmış olmaları ve buna ilişkin giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmeleri gerekmektedir. Buna uyulmaması halinde, Bulgaristan çıkışlarında kişilere 500 Leva (250 Avro) tutarında para cezası uygulanmaktadır.
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkeler için alınmış geçerli kısa süreli iki veya çok girişli ikamet amaçlı “C tipi” Schengen vizesi bulunan vatandaşlarımız, Bulgaristan’dan 5 (beş) gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Öte yandan, vatandaşlarımızın, hamili bulundukları vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda Bulgaristan’da kalabilmeleri için, Bulgaristan’ı ziyaretlerinden önce, Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan bir ülkeye bir kez giriş-çıkış yapmış olmaları ve buna ilişkin giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmeleri gerekmektedir. Buna uyulmaması halinde, Bulgaristan çıkışlarında kişilere 500 Leva (250 Avro) tutarında para cezası uygulanmaktadır.
  • Schengen bölgesi üyesi veya Schengen müktesebatını uygulayan ülkeler için alınmış geçerli tek girişli “C tipi” Schengen vizesi hamili vatandaşlarımız, vizeyi düzenleyen ülkeye karayoluyla seyahatlerinde Bulgaristan’dan 5 (beş) gün içinde sorunsuz olarak transit geçiş yapabilirler. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, ülkemize dönüşlerinde Bulgaristan transit vizesi almaları gerekmektedir.
  • İki veya müteaddit girişli Romanya vizesi hamili vatandaşlarımız, söz konusu vize ile Bulgaristan’dan Romanya’ya transit geçiş yapabilirler. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, hamili bulundukları vizenin geçerli olduğu süre ve koşullarda Bulgaristan’da kalabilmeleri için, anılan vize ile Romanya’ya bir kere giriş-çıkış yapmış olmaları ve buna ilişkin giriş-çıkış mühürlerini Bulgaristan sınır makamlarına ibraz etmeleri gerekmektedir.
  • Yukarıdaki şartları taşımayan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Bulgaristan vizesi almaları gerekmektedir. Vize gerektirmeyen üçüncü ülkelere veya Schengen bölgesi üyesi olmayan AB üyesi ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımız, gidiş ve dönüşte Bulgaristan güzergahını kullanacaklar ise, çift transit veya çok girişli Bulgaristan vizesi almış olmaları gerekmektedir.

CEZA TUTANAĞINA İTİRAZ

Uygulanan para cezalarına itirazda bulunmak istenilmesi halinde;

• Ceza tutanağın düzenlenmesinin akabinde 7 gün içerisinde ceza tutanağına, ceza kararının düzenlenmesinin akabinde 14 gün içerisinde ceza kararına itirazda bulunulabilmektedir.

• İtirazlar tutanağı ve kararı düzenleyen kurumlar nezdinde gerçekleştirilmektedir.

• İtirazda bulunulabilmesi için ödemenin yapılmamış olması gerekmektedir.

• İtirazda bulunulmak istenilmesi durumunda ödeme yapılmadan Bulgaristan’dan çıkılabilmekte, itirazlar Türkiye’den de yapılabilmektedir.”