Romanya, laleler ülkesi Hollanda’ya çiçek satmaya başladı

Romanya, çiçek ülkesi Hollanda’ya Şakayık çiçeği (bujori) ihraç etmeye başladı.

Romanya, laleler ülkesi Hollanda’ya Şakayık çiçeği (bujori) ihraç etmeye başladı. Dolj ilinin güneyindeki Moțăței’deki bir çiftlikten her hafta yüz binlerce dal çiçek toplanarak Hollanda’ya ihraç ediliyor.

HER HAFTA İKİ TIR ÇİÇEK İHRAÇ EDİLİYOR

Şakayık çiçeklerinin bulunduğu çiftlikten her hafta iki Tır çiçek gönderiliyor. 4 yıl önce 13 hektar alana ekilen ve onlarca çeşit Şakayık çiçeğinin yetiştiği bölgede çiçek buketi başına 1 ile 10 euro gelir elde ediliyor.

4 YIL ÖNCE ÇİÇEK EKİMİ YAPILDI

Dört yıl önce şakayıkları ektiklerini, ilk 3 yıl sadece yatırım yaptıklarını söyleyen çiftlik müdürü Peter Rottier, çiçeklerin çok su gerektirdiğini, şimdi artık kazanç dönemine girdiklerini belirterek, “Zor, zahmetli ama oldukça kârlı bir iş.” diyor.

Onlarca çeşit Şakayık çiçeğinin yetiştirildiği çiftlikte 50 kişi istihdam ediliyor.

ÖZEL GÜNLERİN ÇİÇEĞİ: ŞAKAYIK

Yılda bir defa açan, renkleri, güzelliği ve kokusuyla büyük rağbet gören, özel günlerin çiçeği “şakayık”, gösterişli olmasının yanında şefkati de simgeliyor. Bu nedenle; düğün, nişan gibi özel günlerde gelin buketi başta olmak üzere birçok alanda kullanılan özel çiçeklerin başında geliyor.

15 MAYIS’TA ‘ROMEN ŞAKAYIK’ GÜNÜ KUTLANIYOR

Romanya’da 2015 yılından bu yana her yıl 15 Mayıs tarihinde Romen Şakayık Çiçeği Günü (Bujorul Românesc) çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu çiçek, Romen kültürü ve geleneklerini sembolize ediyor.