İspanya’dan Romanya’ya schengen desteği

İSPANYA’DAN ROMANYA’YA GÜÇLÜ SCHENGEN DESTEĞİ: Valencia’da Romanya (Bogdan Aurescu) ve Polonya (Zbigniew Rau) Dışişleri Bakanları ile ortak bir deklarasyon yayınlayan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesinin AB dönem başkanlığı sırasındaki en önemli önceliğinin ‘Romanya’nın Schengen’ bölgesine katılımını sağlamak olacağına vurgu yaptı.

İspanya, 1 Temmuz’da devralacağı AB dönem başkanlığında, Romanya’nın Schengen bölgesine kabul edilmesini sağlamanın en önemli önceliği olacağını duyurdu.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Valencia’da gerçekleştirdikleri ilk üçlü toplantı sonrasında yaptıkları basın açıklamasında ikili ve bölgesel konulara dikkat çekti.

AB dönem başkanlığının en öncelikli konusunun başında Romanya’nın Schengen bölgesine katılımı olacağını belirten İspanya Dışişleri Jose Manuel Albares, “Eğer sadece İspanya’nın elinde olsa, Romanya zaten Schengen bölgesinde olurdu” dedi.

ROMEN VATANDAŞLARINA ‘ÇİFTE VATANDAŞLIK’ TANINACAK

1 Temmuz’da üstlenecekleri AB dönem başkanlığını süresi boyunca Romanya’nın Schengen’e katılımının ön planda olacağına vurgu yapan Albares, ayrıca İspanya’nın, ülkelerinde yaşayan 1 milyondan fazla Romen vatandaşına “çifte vatandaşlık hakkı” kazandırılması için yakın zamanda Romanya ile anlaşma yapmayı planladığını da duyurdu.

ÜÇ ÜLKE BAKANI ORTAK DEKLARASYON YAYINLADI

Toplantının ardından üç bakan tarafından ortak bir deklarasyon imzalandı. İspanya, Romanya ve Polonya Dışişleri Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, AB’de savunma, güvenlik, göç ve iltica konularında karşılıklı görüş alışverişi ve siyasi koordinasyonun güçlendirilmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca, üç ülkenin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız işgaline karşı Ukrayna’ya desteklerini sürdüreceklerini ve Moldova Cumhuriyeti’nin AB üyeliği ile Batı Balkan ülkelerinin AB’ye entegrasyon sürecini destekleyeceklerini bildirdi.