Romanya, Ukrayna tahılına yasağa hazırlanıyor

Savaşın başlamasından bu yana Romanya'nın Karadeniz'deki liman kenti Köstence'den 12 milyon ton Ukrayna tahılı geçti.

AB ülkeleri, çiftçilerini korumak için Ukrayna’dan ithal edilen tahıl ürünlerine yasak getirmeye başladı. Macaristan, Polonya, Slovakya ve son olarak Bulgaristan’ın Ukrayna’dan tahıl ihracatını yasaklamasının ardından Romanya da benzer bir yasağı değerlendiriyor.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Partisi (PSD), hükümetten Ukrayna’dan tahıl ithalatına geçici yasak getiren bir acil kararnameyi onaylaması çağrısında bulundu. PSD yetkilileri, tahıl ürünlerinin ülkeden transit geçişine ise izin verileceğini belirtti.

KÖSTENCE’DEN 12 MİLYON TON TAHIL GEÇTİ

Savaşın başlamasından bu yana Romanya’nın Karadeniz’deki liman kenti Köstence’den 12 milyon ton Ukrayna tahılı geçti. Küresel düzeyde fiyatların ve talebin düşmesi tahılın kolayca satılamayacağına işaret ettiği için büyük miktarlarda Ukrayna tahılı Doğu ve Orta Avrupa’da sıkışmış durumda.

Bu tıkanıklık fiyatların düşmesine neden oldu ve yerel çiftçilerin satışlarını olumsuz etkileyerek bölgedeki hükümetler üzerinde siyasi baskı oluşturdu.

Polonya’da iktidardaki ulusalcı Hukuk ve Adalet Partisi bu yılki seçimlerde kırsal kesimin desteğine güveniyor. Polonya böylece diğer bölge ülkelerinden bir adım ileriye giderek hem Ukrayna tahıl ve gıdalarının transit geçişini hem de ihracatını yasakladı. Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, Varşova’nın tahılı Avrupa üzerinden transit taşımaya izin verecek bir çözüm aradığını bildirdi.

TAHIL KORİDORU DA TEHLİKEDE

Rusya işgali altındaki Ukrayna, Karadeniz’den tahıl ihracatını mümkün kılan tahıl koridoru anlaşmasını hayatta tutmaya ve Doğu Avrupa üzerinden tahıl ihracatını sürdürmeye çalışıyor.

Ukrayna’nın Avrupa ülkelerine ihracata başlamasında başarısız olması ya da Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılmasını sağlayamaması durumunda ürettiği tahılın çoğu Ukrayna içinde kalacak. Bu da Kiev için Rus güçleriyle savaştığı sırada daha fazla ekonomik sorunlar anlamına geliyor.