Timişoara’da konuşan yazar Orhan Pamuk: “Umarım Erdoğan seçimleri kaybeder”

Avrupa Kültür Başkenti seçilen Timişora’da düzenlenen edebiyat söyleşisine katılan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, gazeteci Radu Paraschivescu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda Türkiye’deki seçimleri de değerlendirdi.

Avrupa Kültür Başkenti seçilen Timişora’da düzenlenen edebiyat söyleşisine katılan Nobel ödüllü (2006) yazar Orhan Pamuk, Türkiye’nin geleceği için Erdoğan’ın önümüzdeki ay yapılacak seçimleri kaybetmesini temenni ettiğini söyledi.

İki günlüğüne tarihi Timişora (Temeşvar) şehrindeki Batı Üniversitesi UVT’de gazeteci Radu Paraschivescu’nun moderatörlüğünde düzenlenen edebiyat söyleşine katılan ünlü yazar, burada edebiyatın yanı sıra kendisine yöneltilen Türkiye ile ilgili aktüel sorulara da cevap verdi.

PAMUK, “UMARIM ERDOĞAN SEÇİMLERİ KAYBEDER”

Türkiye’de önümüzdeki 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlerle ilgili düşüncesi de sorulan Pamuk, Erdoğan’ın bir daha seçilmemesini temenni ettiğini dile getirdi. Pamuk, “Mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesini umut ediyorum. 40 gün sonra yapılacak genel seçimlerde her şey sandıkta ne olacağına bağlı. Ancak yüzde 50-50 şans var.” tahmininde bulundu.

“18 YILDIR KORUMALARIM VAR”

Kültür Bakanı Lucian Romașcanu’nun da izlediği ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı programda “hayatından endişe edip etmediğine yönelik” bir soruya ‘kurban’ rolü yapmak istemediğini ancak 18 yıldır korumalarla dolaştığına dikkat çeken ünlü yazar, şimdi artık 1 korumayla gezdiğini belirterek, ”Korumalarım azaldı. Demek ki Türkiye iyiye gidiyor.” esprisini yaptı. Ancak, Türkiye’de rejim muhaliflerine nazik davranılmadığı için çok fazla eleştiride bulunmak istemediğini ve siyasi konularla ilgilenmediğini vurguladı.

PAMUK’A ‘FAHRİ DOKTORA’ ÜNVANI VERİLDİ

Yazar Orhan Pamuk, ziyaretinin ikinci gününde Timişoara’daki Batı Üniversitesi UVT Rektörü Marilen Pirtea tarafından fahri doktora unvanına layık görüldü. Üniversite yetkililerine teşekkür eden ünlü yazar, üniversitenin hatıra defterini imzaladı.

ORHAN PAMUK KİMDİR?

Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan (2006) ilk ve tek Türk yazar olan Orhan Pamuk, 1952 yılında İstanbul’da doğdu. 30 yıldır yazarlık yapıyor.  Roman yazmaya büyük önem verdiği için adı romanla özdeşleşmiştir. Romanları sahip olduğu post-modernist eğilimler sebebiyle daima gündemde olmuştur. Genel anlamda Doğu-Batı kavramlarını kültürel kodlarıyla ve felsefi boyutlarıyla değerlendirmek Pamuk’un romanının özünü oluşturmaktadır. Romanları, Türk okuru tarafından “zor anlaşılan” eserler olarak değerlendirilmiştir. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı.