Almanya başbakanı Scholz’tan Schengen desteği: “Romanya tam üyeliği hak ediyor”

Başbakanlık görevine başladıktan sonra Romanya’ya ilk ziyaretini gerçekleştiren Almanya başbakanı Olaf Scholz, Cotroceni Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından karşılandı.

Romanya’ya resmi bir ziyarette bulunan Almanya başbakanı Olaf Scholz’dan Romanya’ya Schengen desteği geldi. “Romanya, Schengen yolunda çok çaba sarf etti. Tam üyeliği hak ediyor.” diyen Scholz, “Romanya’nın bu yıl Schengen bölgesine girmesi için Başkan Iohannis’e güvence verdim.” dedi.

Cotroceni Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından ağırlanan Scholz ile iki devlet adamı arasında ağırlıklı olarak; bölgesel güvenlik, NATO, ekonomi ve enerji konularının ele alındığı bir görüşme gerçekleştirildi.

“NATO’NUN KARADENİZ’DEKİ AĞIRLIĞI ARTMALI”

Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzendi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Iohannis, Karadeniz bölgesinin stratejik önemine dikkat çekerek NATO’yu buradaki savunma ve caydırıcılık duruşunu güçlendirmeye çağırarak, “NATO’nun Karadeniz’de daha büyük bir varlığı olmalı” dedi.

Scholtz ise ülkesi ile Romanya arasındaki güçlü ilişkilerin altını çizdi ve Ukrayna’ya gerekli olduğu sürece askeri destek verme taahhüdünü yineleyerek bu konuda Romanya ile birlikte işbirliğinin önemine dikkat çekti. İki lider, her ikisine de geçen yıl AB aday statüsü verilen Ukrayna ve Moldova’yı desteklemenin önemi üzerinde de durdu. Iohannis, AB genişlemesinin önemine işaret ederek, Batı Balkanlar’ın bir gün 27 ülkeden oluşan bloğa katılmak için “kilit öncelik olmaya devam etmesi” konusunda da fikir birliğine vardıklarına dikkat çekerek, “AB’nin Doğu’ya doğru genişlemesinin stratejik değerleri konusunda da ortak bir vizyonu paylaşıyoruz” denildi.

Almanya başbakanı Olaf Scholz, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis üçlü toplantıdan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ROMANYA-ALMANYA – MOLDOVA ARASINDA ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Iohanis ve Scholz arasındaki ikili görüşmelerden sonra Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu’nun da katıldığı üçlü bir görüşme gerçekleştirildi. Üç lider, NATO üyesi olmayan Moldova’nın Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu ele aldı. Toplantıdan sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Romanya’nın Moldova’yı desteklemeye devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Iohannis, “”Başkan Maia Sandu’ya net bir mesaj gönderdim: Moldova Cumhuriyeti anayasal düzenini baltalama girişimlerine karşı, kararlı şekilde Kişinev’in yanında olacağız.” dedi.

DEMOKRASİ YOLUNDAKİ MOLDOVA’YA TAM DESTEK

Moldova’nın Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu söyleyen Almanya başbakanı Olaf Scholz da Kişinev’in gerçekleştirdiği demokrasi yolundaki reformlardan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Moldova’yı elimizden gelen bütün gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise yaptığı konuşmada her iki lidere ülkesine verdikleri destek için teşekkür ederek, “Moldova Cumhuriyeti, Ukrayna’nın en savunmasız komşusudur ve ortaklarımızın desteğini takdirle karşılıyoruz. Ülkemiz, AB ve batı yolunda güvenilir bir partner olduğunu ispatladı.” dedi.