Romanya sigorta piyasasında şok: 2,5 milyon müşterisi olan Euroins’in iflası istendi

Romanya’da yaklaşık 2,5 milyon müşterisi olan Euroins’in faaliyet izni kaldırılırken iflas başvurusunda bulunuldu.

Mali Denetleme Kurumu (ASF), araç sigortası (RCA) pazarındaki en büyük paya sahip şirketi Euroins‘in faaliyet yetkisini iptal ederek iflasını istedi.

ROMANYA’NIN EN BÜYÜK SİGORTA ŞİRKETİYDİ

Romanya’da yaklaşık 2,5 milyon müşterisinin mağdur edilmeyeceğini belirten ASF’den yapılan açıklamada, “Garanti fonu, şirketle ilgili gelişmelerden doğacak zararları karşılayacak yeterli fona ve yasal güce sahiptir.” denildi.

Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamada da ASF kararına destek verilerek RCA sigortalıların haklarını korumak için her türlü yasal tedbirlerin alınacağı duyuruldu.

BAŞBAKAN MÜDAHALE SİNYALİ VERMİŞTİ

Karar, önceki gün Başbakan Niculae Ciucă’nun ASF başkanı Nicu Marcu ile yaptığı görüşmede Euroins’in iflası durumunda şirketin devrine ve kontrolüne dair yapılabilecek çözümler konusundaki görüşmesinden sonra geldi.

UZMANINDAN POLİÇE SAHİPLERİNE TAVSİYELER

„Euroins poliçesi olanlara tavsiyelerde bulunan uzman hukukçu Valentin Ionescu, sigorta şirketi müşterilerinin mağdur olmamaları için şu iki tavsiyede bulunuyor; „İlk seçenek, poliçeyi iptal ederek kalan geçerli süreleri için ödedikleri paralarını geri alarak başka bir sigorta şirketinden yeni bir poliçe yaptırmaları. Diğer seçenek ise, bu poliçenin süresi dolana kadar devam etmesi ve hasar durumunda dosyayı Garanti Fonu’na sunmaları”

EUROİNS VE ANA ŞİRKETİNDEN İFLAS TEPKİSİ

İflası istenen Euroins yetkilileri ve bağlı bulunduğu Bulgaristan’lı ana şirket Eurohold’tan yapılan açıklamada ise ASF’nin kararına tepki gösterildi. Eurohold, kararın hukuksuz olduğunu ileri sürerek iflas ve el koyma kararına itiraz edeceğini duyurdu.

İKİ YIL ÖNCE DE ‘CITY INSURANCE’ İFLAS ETMİŞTİ

Romanya’da iki yıl önce sektördeki önde gelen şirketler arasında yer alan ‘CITY Insurance S.A’nın faaliyet ruhsatı da iptal edilmiş ve iflas kararı verilmişti. Şirket, sektörde yüzde 20 paya sahipti.