Parlamentodan güvenoyu alan Moldova başbakanı Dorin Recean göreve başladı

Parlamentodan güvenoyu aldıktan sonra yemin ederek göreve başlayan yeni başbakan Dorin Recean, Moldova'yı AB standartlarına yaklaştıran birçok önemli reforma öncülük etti.

Moldova Parlamentosu Batı yanlısı Dorin Recean’ın Başbakanlık görevine getirilmesine onay verdi. Geçen hafta istifa eden Natalya Gavrilitsa’nın yerine başbakanlık koltuğuna oturacak Dorin Recean kimdir?

TECRÜBELİ BİR SİYASETÇİ

Recean, daha önceki hükümetlerde önemli görevler aldığı için tecrübeli bir siyasetçi olarak tanınıyor. 2012 ila 2015 yıllara arasında iki farklı başbakanın yönetiminde İçişleri Bakanı olarak görev yapan Recean, ülkesinde bu koltuğa getirilen ilk sivil siyasetçi olarak tanınıyor.

Recean, Moldova’yı Avrupa Birliği standartlarına yaklaştıran birçok önemli reforma öncülük etti. Daha önce Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Başbakan olarak atanmasından hemen önce ise ulusal güvenlik ve askeri konularda danışma organı olan Yüksek Güvenlik Konseyi’nin Sekreteri olarak görev yapıyordu.

ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ: DÜZEN, DİSİPLİN, İSTİKRAR

Recean, Moldova’nın Avrupa Birliği üyeliğine katılmasını destekleyen bir siyasetçi. Geçen hafta ilk defa aday gösterilmesinden sonra yaptığı açıklamada Recean, “Yeni hükümetin üç önceliği olacak: Düzen ve disiplin, yeni bir yaşam ve ekonomi ile barış ve istikrar. Yeni hükümet, Moldova’nın stratejik rotası olan Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecini uygulamaya devam edecek.” diyerek hedeflerini özetledi.

Recean, veri ve bilgi analizi de dahil olmak üzere özel sektörde ve bilgi teknolojileri endüstrisinde geniş deneyime sahip. Ayrıca kalkınma kurumlarında çalıştı ve çeşitli üniversitelerde ders verdi.

Evli ve iki çocuk sahibi olan Recean 17 Mart 1974 tarihinde doğdu. Moldova Ekonomik Araştırmalar Akademisi’nden 2000 yılında mezun olan Recean, Uluslararası Newport Üniversitesi’nde eğitim gördü.