Moldova başbakanı Natalia Gavrilița istifa etti

Moldova Başbakanı Natalia Gavrilița görevinden istifa etti.

Moldova Başbakanı Natalia Gavrilița görevinden istifa etti. Moldova, enerji problemi, yüksek enflasyon ve artan Ukraynalı sığınmacı nüfusu gibi sorunlarla uğraşıyordu.

Başbakan Gavrilița, başkent Kişinev’de düzenlediği basın toplantısında, “Yolsuzlukların ve entrikaların tüm ülkeyi ele geçirdiği ve oligarkların kendilerini yenilmez hissettikleri bir dönemde devraldığım hükümet başkanlığından 1,5 yıl sonra istifa ettiğimi açıklama zamanı geldi” dedi.

“ÜLKEYİ AB VE BATIYA ENTEGRE ETTİK”

Moldova hükümetinin bu süre içinde yolsuzlukla mücadele ve Avrupa Birliği’ne entegre olma yönünde önemli yol kat ettiğini belirten Gavrilița, sözlerini şöyle sürdürdü; “2021’de hiç kimse PAS hükümetinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü kitlesel savaşın yarattığı bu kadar çok krizi yönetmek zorunda kalacağını hayal bile edemezdi.”

Gavrilița, yönetime geldikten sonra enerji şantajlarına maruz kaldıklarına dikkat çekerek, “Bu 18 aylık görev süresi boyunca ülkeyi sürekli bir kriz rejimi içerisinde yönettim. Her ailenin tazminat, ısı ve elektriğe erişimini sağlayarak gaz krizini aştık. Önceki hükümet tarafından kasıtlı olarak ertelenen Yaş-Kişinev doğal gaz boru hattının devreye alınmasını başardık ve hızlandırdık. En önemlisi AB’ye aday ülke statüsü almayı başardık.” dedi.

CUMHURBAŞKANI SANDU’DAN TEŞEKKÜR MESAJI

Başbakanın istifasını kabul eden Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise yaptığı açıklamada, “Başbakan Natalia Gavrilitia’nın istifasını kabul ettim. Bunca krizde ülkeyi yönetmek için gösterdiği fedakarlık ve çabaları nedeniyle kendisine çok minnettarım” dedi.

YENİ BAŞBAKAN ADAYI: DORİN RECEAN

Cumhurbaşkanı Sandu, Gavrilita’nın yerine başbakan adayı olarak Dorin Recean’ı aday gösterdiğini açıkladı. Sandu, “Meclisteki partilerle istişare ettikten sonra Dorin Recean’ı başbakan adayı olarak atadım. PAS partisinin temsilcileri de, Dorin Recean’ı destekledikleri konusunda bana güvence verdiler” dedi.

Sandu, “Yeni hükümet, ülkeyi yolsuzluk ve adaletsizlikten temizleme hızını artırmak için yargı temizliğine devam etmeli ve hızlandırmalı” dedi.

2021’DE PARLAMENTODA ÇOĞUNLUĞU ELDE ETMİŞTİ

Gavrilita’nın Avrupa Birliği yanlısı Hareket ve Dayanışma Partisi, yolsuzluğu bitirme vaadiyle girdiği seçimleri kazanarak, parlamentoda çoğunluğu elde etmiş ve Ağustos 2021’de hükümeti kurmuştu.