Çipli yeni elektronik kimlik kartları ücretsiz verilecek

İlk olarak Cluj Napoca’da verilmeye başlanan çipli yeni kimlik kartları, bu yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Pilot bölge olarak ilk defa Cluj Napoca’da verilmeye başlanan elektronik çipli yeni kimlik kartları bu yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılacak. 2030 yılından itibaren AB içerisinde yapılacak seyahatlerde sadece bu kimlik kartları geçerli olacak.

Banka kartı büyüklüğündeki yeni kimlik kartında; fotoğraf, parmak izi, dijital doğum sertifikası ve diğer gerekli tüm veriler yer alıyor.

İçinde, her kişinin el izi de bulunan güvenlikli yeni kimlik kartları, sağlık kartlarının yeni de alacak. Ayrıca devlet kurumlarının online hizmetlerine bu kartlarla kolaylıkla erişim sağlanabilecek.

KARTLARIN ÜZERİNDE HANGİ BİLGİLER YER ALMAYACAK

Eski karlardan farklı olarak yeni kartların üzerinde artık; adres, doğum yeri ve ikametgah bilgileri görünür olmayacak, sadece kimlik içerisindeki çip’te yer alacak.

ELEKTRONİK KİMLİKLER HERKESE ÜCRETSİZ DAĞITILACAK

Pilot bölge seçilen Cluj’da maliyeti 67 lei olarak açıklanan kartlar devlet tarafından finanse edilerek vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak.

Yeni kimlikler, 18 yaşından büyükler için 10 yıl, 14-18 yaş arasındakiler için 5 yıl ve 70 yaşından sonrakiler için ise sınırsız geçerli olacak.

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, 2024’ten itibaren artık mevcut eski formatta kimlik kartı vermeyecek ve 2031’e kadar tüm Romen vatandaşlarının yeni kimlik kartına sahip olması mecburi olacak.