Romanya’nın ünlü gazetecisi Carol Roman 90 yaşında hayatını kaybetti

Gazeteci Carol Roman, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında (1932-2022) hayatını kaybetti.

Romanya’nın duayen gazetecisi Carol Roman, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında (1932-2022) hayatını kaybetti. 17 yaşında Gençlik Kıvılcımı (Scânteia Tineretului) gazetesinde başladığı 73 yıllık basın-yayın hayatında aralarında ünlü Türk şairi Nazım Hikmet, yazar Aziz Nesin’in de bulunduğu yüzlerce ünlü kültür ve devlet adamıyla röportaj ve kitapları yayınlanan Roman, Romen medyasının önde gelen entelektüelleri arasında yer alıyordu.

UZP YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRDÜ

Bu yıl Profesyonel Gazeteciler Derneği (UZP)’nin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümünde yılın gazetecisi ödülüne de layık görülen Roman, son 20 yılında kitap çalışmalarının yanı sıra ilk günkü gazetecilik heyecanıyla Balkanlar ve Avrupa (Balcanii şi Europa) dergisini çıkartıyordu.

TÜRKİYE-ROMANYA ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURDU

Usta gazeteci Roman, yine kendisi gibi gazeteci olan eşi Melike Erem Roman ile 65 yıllık evlilik ve yayıncılık hayatları boyunca Türkiye-Romanya dostluğuna önemli katkılarda bulundu. Roman ailesi; Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Yaşar Nabi Nayır gibi ünlü Türk şair ve yazarların da aile dostlarıydı.

Romen kültür-yayın dünyasına ciltler dolusu eserler bırakan Roman, Bükreş’te toprağa verildi.

90 yaşında hayatını kaybeden usta gazeteci Carol Roman, kendisi gibi gazeteci olan eşi Melike Erem Roman ile 65 yıllık evlilik ve yayıncılık hayatları boyunca Türkiye-Romanya dostluğuna önemli katkılarda bulundu.