ROMANYA’DA 1 ARALIK COŞKUSU

Romanya, 1 Aralık Büyük Birleşme Milli Gününü, görkemli törenlerle kutluyor. Bu yıl 104’üncüsü gerçekleştirilen kutlamalar, Büyük Birleşme anlaşmasının imzalandığı Alba Iulia ile başkent Bükreş’te gerçekleştirildi. Törenlerde yaklaşık 1500 asker görev yaptı.

Ayrı ayrı birer mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile başbakan Nicolae Ciucă, Romanya’nın Milli Gününü kutladı.

Günün anlam ve önemiyle ilgili Parcul Carol’daki meçhul asker anıtına çelenklerin bırakılması ve saygı duruşu düzenlendi.

Bükreş Zafer Takı (Arcul de Triumf) alanında yapılan konuşmalardan sonra geçit töreni gerçekleştirildi. Romanya’nın savunma, emniyet ve istihbarat kurumları, personel ve ekipmanlarıyla marşlar eşliğinde Zafer Takı altından geçti. Askerler, araçlarla Kiseleff caddesi boyunca dizilen halkın alkışları arasında geçişini tamamladı.

Geçit töreninde, dost ve müttefik NATO ülke askerleri de yürüdü. Yerdeki uygun adım yürüyüşlere, uçaklar da eşlik etti.

Milli Gün kutlamaları Romanya’nın yurt dışı temsilciliklerinde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Romanya Milli Günü nedeniyle Romanya’nın Ankara Büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir Başkonsolosluklarında da çeşitkil tören ve etkinlikler gerçekleştirildi.

KAPADOKYA’DA BALONLAR ROMANYA BAYRAĞIYLA HAVALANDI

1 Aralık Romanya Milli Günü nedeniyle Kapadokya’da sıcak hava balonları Romanya Bayraklarıyla havalandı. Romanya’nın Nevşehir-Kayseri Fahri Konsolosu ve Royal Balloon Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dinler, Romanya’nın Milli Gününü sıcak hava balonlarına Romanya bayrağı asarak kutladı.

Göreme beldesinden havalanan balonlar, peribacaları ve vadilerin üzerinde Romanya Bayraklarıyla birlikte süzüldü.

1 ARALIK 1918 TARİHİNİN ÖNEMİ

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı (Erdel)’i topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen anlaşmayla kayıt altına alındı. Bu anlaşma ile Romanya tarihinin en büyük yüzölçümüne ulaştı. Ülkenin bugünkü sınırları ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlendi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında başa gelen komünist yönetim, milli günü Ruslarla anlaşma tarihi olan 23 Ağustos olarak değiştirdi. 1989 komünist karşıtı devrim sonrasında ise milli gün kutlamaları yeniden 1 Aralık olarak düzenlenmeye başlandı.