AB Komisyonu: Romanya ve Bulgaristan Schengen’e hazır!

Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelere; Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’ı Schengen Bölgesi'ne dahil etme çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelere; Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan’ı Schengen Bölgesi’ne dahil etme çağrısı yaptı. Komisyon’dan yapılan açıklamada her üç AB ülkesinin Schengen Bölgesi’ne dahil olmak için gereken şartları bütünüyle sağladıkları ve serbest dolaşım alanına “gecikmeksizin” dahil edilmeleri gerektiği belirtildi.

SCHENGEN KARARI 8 ARALIK’TA NETLEŞECEK

AB Komisyonu’nun tavsiyesi, 8 Aralık tarihinde yapılacak İçişleri Bakanları Zirvesi oturumunda ele alınması için temel oluşturuyor. AB Komisyonu bu toplantıda üç ülkenin Schengen Bölgesi’ne alınması kararının da oylamaya sunulması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili kararın Schengen’e üye ülkeler tarafından oy birliğiyle alınması gerekiyor.

SERBEST BÖLGENİN GENİŞLEMESİ ETKİN KORUMA GETİRİR

AB Komisyonu açıklamasında ayrıca Schengen Bölgesi’nin genişletilmesinin Avrupa’yı daha güvenli, müreffeh ve cazip yapacağını ve AB sınırlarının daha etkin bir biçimde korunmasını sağlayacağını kaydetti.

Komisyon’un İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Brüksel’de konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan, Schengen bölgesine katılmaya hazır. Bu üç üye ülke bütünüyle kendilerini Avrupalı hissetmeyi hak ediyor” dedi.

“Bu üye devletlerin, gerek salgın sırasında ve daha yakın zamanda Ukrayna’daki savaşın benzeri görülmemiş sonuçlarıyla karşı karşıya kaldıkları zamanlar da dahil olmak üzere, Schengen bölgesinin sorunsuz işlemesine önemli ölçüde katkıda bulundular.” değerlendirmesini yapan Johansson, 8 Aralık’ta yapılacak içişleri bakanları toplantısında oylama yapılacağını belirterek, üç ülkenin Schengen sınırları içerisine dahil edilmesinin AB Konseyi’nde oybirliği ile alınacak bir karar neticesinde mümkün olacağının altını çizdi.

JOHANSSON: “SCHENGEN, AB’NİN EN BÜYÜK BAŞARISI

Johansson “Schengen, Avrupa Birliği’nin en büyük başarılarından biri. Bu bağlantılar iç pazarı büyütüyor, ekonomileri büyütüyor ve Schengen aynı zamanda insanların hayat standartlarını iyileştiriyor, bu kadar yalın ve basit” dedi.

AB Komisyonu, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi’ne dahil edilmesi yönünde 2011 yılında tavsiyede bulundu, ancak bağlayıcı olmayan bu karar bazı ülkelerin itirazı üzerine şimdiye kadar gerçekleşmedi. Sadece üye devletler 2021 yılı sonunda; Hırvatistan’ın Schengen’e alınması konusunda bir prensip kararı aldı. Ancak birçok ülke Balkanlar üzerinden düzensiz göçün yeniden artması nedeniyle çekince ifade etmişlerdi. Üç ülke arasında Schengen’e alınmaya en yakın ülke olan Hırvatistan’ın komşusu Slovenya ile yaşadığı sınır sorunları da belirsizlik oluşturuyor.

27 AB ülkesinden 22’si ve AB üyesi olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein vize kontrolü olmadan seyahatin mümkün olduğu Schengen Bölgesi’nde yer alıyor.