Hükümet kaynakları: Romanya’ya gelen Schengen uzmanlarının raporu çok olumlu

Geçtiğimiz günlerde Romanya’ya Schengen inclemesi için gelen Avrupa Konseyi uzmanlar heyetinin raporunun çok olumlu olduğu açıklandı.

Agerpres’in Hükümet kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Romanya’nın talebi üzerine gelen AB ülkeleri Schengen inceleme heyeti, raporunu Çarşamba günü Brüksel’de sunacak.

‘HOLLANDA’NIN TAVRI KENDİ İÇ POLİTİKASIYLA İLGİLİ’

Kaynaklar, Hollanda’nın “İncelemenin bazı denetim alanlarını kapsamadığı” gerekçesiyle uzmanlarını göndermediğine dikkat çekti. Hollanda’yı ikna etmeye çalışan Romanya yetkililerinin bu ülkeye ek ayrı inceleme misyonu önerdiği ancak buna da cevap alamadıkları belirtildi.

‘ORGANİZE SUÇA İLİŞKİN ENDİŞE BULGARİSTAN’DAN KAYNAKLANIYOR’

Hollanda’nın Schengen konusundaki tavrının seçimlerle ilgili iç politikadan kaynaklanan bir tavır olduğu ifade edilerek, yine Hollanda Parlamentosu tarafından kabul edilen ‘organize suça’ ilişkin yapılan atfın Bulgaristan’ı ilgilendirdiğine işaret edildi.

İÇİŞLERİ BAKANI BODE, HOLLANDALI MEVKİDAŞINI İKNA ETMEYE ÇALIŞACAK

Yine İçişleri Bakanı Lucian Bode’nin Hollandalı mevkidaşıyla Schengen engelini aşmaya ikna etmek için önümüzdeki günlerde Lahey’de görüşme konusunda mutabıkata vardığı vurgulandı.

‘OLUMLU KARAR ÇIKARSA SCHENGEN’E İLK GİRİŞ HAVAYOLUNDAN BAŞLAYACAK’

Aynı kaynaklar, “Romanya’ya katılım konusunda Aralık’ta olumlu bir karar çıkarsa, Schengen’e ilk giriş uygulaması Mart ayından itibaren havalimanlarında başlayabilir.” bilgisini verdi.

UZMANLAR HEYETİ RAPORUMU YARIN SUNACAK

Avrupa Komisyonu (AK) ve üye devletlerin uzmanlarının hazırladığı Romanya ve Bulgaristan’a ilişkin Schengen inceleme raporunun yarın Brüksel’deki Schengen Çalışma Grubuna sunulması bekleniyor.

ARALIK AYINDA SCHENGEN KARARI ÇIKACAK

Avrupa İçişleri, Göç ve İç Güvenlik Komisyonu sözcüsü Anitta Hipper, Konseyin rapor ve katılımla ilgili kararını Aralık ayında vereceğini açıkladı.