Savunma Bakanı Vasile Dincu istifa etti

Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile Ukrayna konusunda yaşadığı görüş ayrılıkları ve birlikte çalışabilmenin imkansızlığı nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

UKRAYNA’NIN RUSYA İLE MÜZAKERE TAVSİYESİ TEPKİYLE KARŞILANMIŞTI

Dincu‘nun istifası, Romanya’nın ve NATO’nun resmi tutumuna aykırı olarak yaptığı “Ukrayna’nın barış için tek şansı, Rusya ile müzakere yolu ile çözülebilir” tartışmalı açıklamasından 1 hafta sonra geldi. Bakan Dincu’nun açıklamasına başta Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis olmak üzere kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

Dincu, “Komuta zincirleri kararlarına, programlarına zarar vermemek ve bakanlık ile ordu için gerekli olan projeleri engellememek için görevden ayrılmaya karar verdim.” dedi.

Yaklaşık bir yıldır koalisyon hükümetinde görev yapan iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) üyesi Dincu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, istifasını Başbakan Nicolae Ciuca‘ya gönderdiğini söyledi.

BAKANLIĞI GEÇİCİ OLARAK BAŞBAKAN CİUCA ÜSTLENDİ

Savunma Bakanı Dincu’nun istifasını kabul eden başbakan Nicolae Ciuca, yeni Bakan atanana kadar görevi kendisi üstlenecek. Ciuca, aynı zamanda geçmişte de Romanya Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Savaşın yıktığı Ukrayna ile 600 kilometreden fazla sınırı olan Romanya, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana giderek daha önemli bir batılı müttefik haline geldi. Halen Romanya’da 30 uluslu güvenlik ittifakı NATO’daki çok uluslu savaş gruplarına ve hava savunma sistemlerine ev sahipliği yapıyor.