Koyun yününü tarımsal organik gübreye dönüştürüyor

Braşov’lu küçük girişimci Sorin Braga, atık koyun yününden ürettiği organik tarım gübresini yurt dışına ihraç ediyor.

Braşov’un Ucea de Jos ilçesinde faaliyet gösteren Sorin Braga isimli küçük işletmeci, atık koyun yününü organik tarım gübresine dönüştürüyor.

Yıllarca yünü satacak kimseyi bulamayınca tarlaya atan hayvan yetiştiricileri için de yeni umut haline gelen girişimci, şimdiden kendisine ham yün satmak isteyenlerin ilgi odağı haline gelmiş.

Yirmi yıl Batı Avrupa ülkelerinde çalıştıktan sonra memleketine dönerek birikimleriyle kendisine küçük bir işletme açan Sorin Braga, ancak kurduğu işin nadir sektörlerden biri olduğunu belirtiyor.

ATIK YÜNLERİ BU ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİYOR

Uzun araştırmalardan sonra Romanya’daki koyun yetiştiricilerinin elinde kalan yünleri bu şekilde değerlendirmeye karar verdiğini belirten Braga, yünün gübreye dönüştürülmesini sağlayan Almanya’dan bir de makine ithal etmiş. Bundan sonra ham maddeyi de bularak üretime başlamış.

BİTKİ YETİŞTİRMEDE İDEAL BİR GÜBRE

Koyun yününün ekili alanlar için doğal organik bir gübre olmasının yanında bu yaz birçok ülkede yaşandığı gibi kuraklık koşullarında da toprak nemini koruması nedeniyle de büyük avantaja sahip olduğunu ileri süren Braga, şu değerlendirmeyi yapıyor, „Koyun yünü Romanya’da çok ucuz. O yüzden böyle bir girişimde bulundum. Müşterilerimi yün gübresinin kalitesi konusunda ikna etmek için ürünümü kimyasal analiz için Almanya’ya gönderdim. Sonuçlar, yünün diğer besin maddelerinin yanı sıra çok fazla; azot, potasyum ve fosfor içerdiği ortaya çıktı. Alman uzmanlar, bitki türlerine göre gübrenin nasıl kullanılacağını da izah etti. Sonuçlardan emin olmak için de ürünü kendi bahçemde test ettim.”

ÜRETİM İÇİN 50 BİN EUROLUK YATIRIM YAPTI

2019 yılında kurduğu işletmesine şu ana kadar 50 bin euroluk yatırım yapan Braşovlu işletmeci, elde ettiği kazancını da şirketini daha da büyütmek için değerlendirdiğini vurgulayarak, “Domates, patates, her türlü sebzede, saksı veya bahçe çiçeklerinde, yeşil yapraklı ve azot gerektiren her bitkide rahatlıkla kullanılabilir”

Ürettiği gübreleri yarım kiloluk paketlerde satan Braga, bir paket gübrenin 20 saksıyı besleyeceğine dikkat çekiyor. Şimdilik tek başına çalışan cesur girişimci, sektöründen umutlu konuşuyor, “Kendi öz varlıklarımla bu işletmeyi kurdum. Yatırımlar genişledikçe personel sayımız da artacaktır.”