Müze’de yeniden canlandırılan ‘Adakale’, misafirlerini Miskin Baba ile karşılıyor!

1960’lı yılların sonunda baraj gerekçesiyle yıkılan Tuna’nın kayıp diyarı Adakale, Mehedinți’deki (Orşova) Müze’de (Muzeul Porţile de Fier) sanal hologramlarla yeniden canlandırıldı. Ziyaretçileri, adanın manevi büyüğü sayılan Miskin Baba karşılıyor. Müze’deki ‘Adakale’yi ziyaret edenler cep telefonları ile adadaki her hangi bir fotoğrafa odakladıkları zaman o bölümün hareketli videosunu izleyebiliyor.

ADAKALE YENİDEN KEŞFEDİLİYOR

Bu arada Türkiye’nin Bükreş Büyükelçiliği, müzik grubu Anton Pann, yerel kurum ve derneklerle birlikte “Ada Kaleh Mon Amour” adıyla çeşitli kültür, müzik ve tanıtım etkinlikleri düzenledi. Anton Pann müzik grubu, Adakalelilerin sevdiği müziklerden derlenen konserler sundu.

ADAKALE MUHACİRLERİ DUYGUSAL ANLAR YAŞADI

İlki, 10-11 Eylül tarihleri arasında Adakale’nin bağlı bulunduğu Turnu Severin’de düzenlendi. Fotoğraf sergisi, belgesel gösterimi ve konserin yer aldığı program açılışına, Adakale’nin Türkiye ve Romanya’da bulunan hayattaki eski ada sakinleri, çocukları ve yakınları da katıldı.

Program çerçevesinde Adakale’deki bina ve varlıkların taşındığı Şimian adası ziyaret edildi. Ada’nın eski yerine yapılan tekne turu sırasında da duygusal anlar yaşanırken, adanın su altında kaldığı bölgeye çiçek bırakıldı.

Etkinliklerinin ikincisi ise, 17-18 Eylül tarihleri arasında Köstence’de gerçekleştirildi.

Adakale anma programının sonuncusu ise 23-24 Eylül tarihleri arasında Bükreş’teki Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesinde düzenlenecek.