Romanya’da ucuz hava yolu şirketi ‘BLUE AİR’ krizi: Uçuşlar iptal edilince binlerce kişi mağdur oldu

Ucuz hava yolu şirketi Blue Air, hesaplarının bloke edilmesini gerekçe göstererek bütün iç ve dış hat uçuşlarını askıya aldığını açıklaması ülkede krize neden oldu.

Romanya’nın ucuz hava yolu şirketi Blue Air’in 12 Eylül Pazartesi gününe kadar tüm iç ve dış hat uçuşlarını askıya aldığını açıklaması ülkede krize neden oldu. 3 bine yakın kişi yurt içi ve yurt dışında mağdur oldu.

Otopeni Havalimanı sözcüsü Valentin Iordache, şirketin iptal açıklamasından sonra sadece Henri Coandă Havalimanı’nda 7 iç ve dış Blue Air uçuşunun iptal edildiğini ve 1000’den fazla kişinin mağdur olduğunu belirtti. Romanya’daki diğer havalimanlarında da iptal edilen iç ve dış seferler yüzünden binlerce kişi havalimanlarında perişan oldu. Örneğin Iași’de Londra’ya varması gereken 100 kişiye yolculuklarının iptal edildiği duyuruldu.

Uçuşların iptali ile yurt dışında şok olan Romen vatandaşları, bulundukları ülkedeki Romanya büyükelçilikleri ve Konsolosluklarından yardım talep ediyor.

HÜKÜMET KRİZE ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYOR

Krize çözüm bulmaya çalıştıklarını açıklayan Hükümet Sözcüsü Dan Cărbunaru, Dışişleri Bakanlığı (MAE) aracılığıyla mağdurların ülkeye getirilmesi konusunda acil toplantı düzenlendiğini duyurdu.

“Başbakan Nicolae Ciucă, Blue Air şirketinin uçuşlarının askıya alınmasından etkilenen vatandaşlarımızın durumunu acilen çözmek için Hükümet düzeyinde kriz masası kurdu. İlk önce yurt dışındaki havalimanlarında mağdur olan vatandaşlarımızın ülkeye getirilmesini emretti. Bu anlamda mağdurlar, ilgili ülkelerdeki büyükelçiliklerimiz ve  konsolosluk bölümlerinden destek talep edebilirler.” diyen Cărbunaru, yurt dışında mağdur olan Blue Air yolcularını ulusal hava yolu şirketi Tarom uçakları ile ülkeye getirme çözümü üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı (MAE) de, yurt dışındaki mağdurlar için bir destek çağrı hattı kurdu.

SEYAHAT ACENTELERİ BİRLİĞİ DE DEVREYE GİRDİ

Ulusal Seyahat Acenteleri Birliği (ANAT) Başkanı Alin Burcea da yaptığı açıklamada, tüm üye havayolu turizm firmalarına çağrıda bulunarak mağdur olan yurt dışındaki yolcuların ülkeye getirilmesi için destek olmalarını istedi. Burcea, “Mutlaka bir çözüm bulacağız.” dedi.

UÇUŞ İPTALİ KRİZİ NASIL OLDU?

Blue Air’den yapılan açıklamada, uçuş iptallerinin, şirkete Ulusal Tüketiciler Kurumu (ANPC)’nin kestiği yüklü cezalardan sonra Çevre Bakanlığı’nın bütün hesaplarına bloke koyması şirketin faaliyetlerini sürdüreceği mali kaynaklara erişememesi nedeniyle yaşandığını ileri sürdü.

Blue Air Aviation SA’dan yapılan açıklamada şöyle denildi, “Tüm hesaplarımıza Çevre Bakanlığı tarafından el konulması gibi öngöremediğimiz bir gelişme nedeniyle Blue Air, günlük uçuşların yapılabilmesi için gerekli olan ödemeleri yapamamaktadır. Romanya’dan kalkış yapması planlanan tüm uçuşları 12 Eylül 2022 Pazartesi gününe kadar askıya almak zorundayız.”

Şirket, hesaplarına bloke konulması ve şirkete kesilen cezalar nedeniyle Blue Air’in 5 milyon Euroluk zarar ettiklerini ileri sürdü.

‘HESAPLARIN BLOKE OLMASI UÇUŞ İPTALLERİNİ HAKLI GÖSTERMEZ’

Şirketin açıklamalarına tepki gösteren Çevre Bakanı Tanczos Barna, hesapların bloke edilmesinin şirketin bütün uçuşlarını iptal etmesini haklı gösteremeyeceğini ifade etti.