Almanya başbakanı Scholz’dan Romanya’ya Schengen desteği

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Prag'da yaptığı konuşmada Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Romanya ve Bulgaristan’ın Hırvatistan’la birlikte Shengen’e dahil edilmeleri gerektiğini söyledi. Scholz, üç ülkenin Schengen’e giriş şartlarını tamamladığını belirtti.

ÜÇ ÜLKENİN ‘SCHENGEN’ KARARI ARALIK’TA BELLİ OLACAK

Söz konusu üç ülkenin Schengen’e giriş kararının, Avrupa Konseyi bünyesindeki Adalet ve İçişleri Komitesi’nin (JAI) 13 Ekim ve 8 Aralık’ta yapacağı toplantılardan birinde alınması bekleniyor. Bu karar öncesinde denetim heyetlerinin aday ülkelere gidip raporlama yapması gerekiyor.

ROMANYA – BULGARİSTAN -YUNANİSTAN ARASINDAKİ SINIRLAR KALKACAK

Schengen Bölgesi’ni oluşturan Avrupa ülkesi vatandaşları, bölge içerisinde pasaportsuz ve vizesiz olarak seyahat edebiliyor. Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılmasıyla iki ülkenin birbiriyle ve Yunanistan’la olan sınır kapılarında gümrük kalkacak. Mal nakliyesinde kuyruklar sona erecek.

‘AVRUPA’NIN MERKEZİ DOĞUYA KAYIYOR’

Scholz,  ayrıca Avrupa Birliği’nin Balkan ülkeleri ile Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ı da kapsayacak şekilde genişlemesini desteklemeye “kararlı” olduğunu belirtti.

“30 ya da 36 üyeli” bir AB düşündüğünü ve Avrupa Birliği’nin yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirten Scholz, Prag’da Avrupa’nın geleceğine ilişkin yaptığı konuşmada “AB’nin doğuya doğru genişlemeye devam etmesi hepimiz için bir avantaj. Avrupa’nın merkezi doğuya doğru hareket ediyor.” dedi.

‘AB’NİN İŞLEYİŞ YAPISININ DEĞİŞMESİ GEREKİR’

Gelecekteki yapının işleyiş kurallarının kaçınılmaz olarak değişmesi gerekeceğini kaydeden Scholz, “Bu genişlemiş Birlik’te üye devletler arasındaki farklılıklar, siyasi çıkarlar, ekonomik güç veya sosyal sistemler açısından artacak. Ukrayna Lüksemburg değil. Portekiz’in dünyadaki sorunlara bakışı Kuzey Makedonya’nınkiyle aynı değil.” diye konuştu.

Bu noktada AB’deki oylama sisteminin değişmesi gerektiğini belirten Alman lider, “bir ülkenin vetosuyla diğerlerinin ilerlemesini engelleme riskinin her yeni üye devletle birlikte arttığını”na dikkat çekti.

Scholz, “Bu nedenle ortak dış politikanın yanı sıra maliye politikası gibi diğer alanlarda da kademeli olarak çoğunluk kararına geçilmesini önerdim” dedi.

Scholz konuşmasında Avrupa Birliği’nin genişlemesini desteklemeye devam ettiklerini, AB’nin Batı Balkanlar, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’a doğru genişlemesi gerektiğini belirten Schloz, Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine dahil edilmelerini desteklediğini de söyledi.

Almanya Başbakanı, Avrupa Birliği’nin gerçek bir iç enerji piyasasına ihtiyacı olduğunu, bunu için enerji dağıtım ve depolamasında altyapının kurulması gerektiğini de ifade etti.