Kuraklıktan etkilenen Tuna Nehri’nde onlarca gemi kalıntısı ortaya çıktı

Tuna Nehri’nin suların çekilmesinin ardından 2. Dünya Savaşı sırasında batan bir geminin enkazı ortaya çıktı.

Avrupa’da küresel ısınmanın etkisiyle ciddi boyutlara ulaşan kuraklık krizinde birçok nehir kuruma noktasına geldi. Tuna Nehri’nin Macaristan ve Sırbistan‘dan geçen bölümünde İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma Alman savaş gemilerinin kalıntıları açığa çıktı.

Macaristan’da kuraklık nedeniyle Tuna Nehri’nin suların çekilmesinin ardından 2. Dünya Savaşı sırasında batan bir geminin enkazı ortaya çıktı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA BATAN GEMİ KALINTISI

Toplam 10 ülkeden geçen Tuna Nehri’nin su seviyesinde yaşanan düşüş, kuraklığın boyutunu gözler önüne sererken Macaristan’ın kuzeybatısındaki Vamosszabadi köyünden geçen bölümünde su seviyesinin düşmesi sonucu İkinci Dünya Savaşı sırasında batan bir geminin enkazı ortaya çıktı.

Budapeşte’deki ELTE üniversitesinden araştırmacılar, iklim değişikliğine karşı önlemler alınmadığı takdirde Macaristan’ın önümüzdeki birkaç yılda kalıcı kuraklıklarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

SIRBİSTAN’DA DA BATAN ALMAN SAVAŞ GEMİSİ AÇIĞA ÇIKTI

Tuna nehri’nin geçtiği Sırbistan’ın doğusundaki bir bölümünde de bugüne kadar çoğu hala tonlarca mühimmat ve patlayıcı içeren ve nakliye için tehlike oluşturan 20’den fazla gemi açığa çıktı.

Gemiler, 1944’te, Sovyet güçlerinden geri çekilirken Nazi Almanyası’nın Karadeniz filosunda bulunuyordu.

Alman gemileri hakkında bir kitap yazan 74 yaşındaki Velimir Trajiloviç, “Alman filosu, biz Prahovo halkını tehdit eden büyük bir ekolojik felaketi geride bıraktı” dedi.

Nehrin hemen karşısında yer alan Romanya da dahil olmak üzere yerel balıkçılık sektöründeki işçiler de risk altında olduğu belirtildi.

Sırbistan’da yetkililer, Tuna Nehri üzerindeki seyir şeritlerini açık tutmak için çalışma yürütüyor.

Sırp hükümeti Mart ayında, gemilerin kurtarılması ve mühimmat ve patlayıcıların kaldırılması için ihale düzenledi. Operasyonun maliyeti 29 milyon Euro olarak tahmin edildi.

Aylarca süren kuraklık ve rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar, Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa’nın diğer bölgelerindeki hayati arterlerde nehir trafiğini de tıkadı.