Romanya’dan Moldova’ya Rus nükleer tehdidine karşı 1 milyon anti-radyoaktif tablet bağışı

Ukrayna’daki savaşın nükleer bir felaketi tetikleyebileceği korkusuyla Moldova, Romanya’dan bir milyon anti-radyoaktif (potasyum iyodür tabletleri) hap bağışı aldığını duyurdu.

Rusya’nın, Ukrayna’da dünya ülkelerine karşı tehdit oluşturmak amacıyla Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik hamleleri, Moldova’yı olası bir nükleer facia durumunda yardım için Romanya’dan bir milyonun üzerinde potasyum iyodür hapı almaya sevk etti.

Bilindiği gibi Rus güçleri nükleer tesisi işgal etti ve Ukraynalı yetkililerin defalarca uyarmasına rağmen; içerisinde askeri harekat olması durumunda olası bir nükleer felaketi tetikleyebilecek mühimmat depoladı.

MOLDOVA, POTASYUM İYODUR HAPLARI DAĞITMAYA BAŞLADI

Bölgede olası bir nükleer felakete karşı Romanya ve Moldova, vatandaşlarına iyot tabletleri dağıtmaya başladı. Moldova Ulusal Halk Sağlığı Ajansı, Moldova Olağanüstü Durumlar Komisyonu’nun talimatıyla ülke genelindeki halk sağlığı merkezlerine anti-radyoaktif potasyum iyodur tabletler dağıtıyor. Sağlık Bakanlığı konuya dair, “Şu anda radyolojik bir tehlike yok, halkı sakin olmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

ANTİ-RADYOAKTİF İLAÇLAR, BAKANLARIN GÖRÜŞMESİ SONRASINDA GELDİ

Romanya’nın Moldova’ya bağışladığını açıkladığı iyodür hapları ile ilgili açıklama, Sağlık Bakanı Alexandru Rafila ile Moldova Sağlık Bakanı Ala Nemerenco arasındaki görüşmenin sonrasında yapıldı.

ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ BÖLGEYİ TEHDİT EDİYOR 

Zaporijjya Nükleer Santrali’nde kaza riski, Moldova makamlarını önleyici tedbirler almaya ve vatandaşların bilmesi gereken koruyucu eylemler hakkında halkı bilgilendirmeye yöneltti. Kişinev belediyesinin Tıbbi ve Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü, halka çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Tıbbi otoriteler, radyoaktif iyotun tiroid bezi tarafından emilmesini önlemek için potasyum iyodür tabletleri alınmasını öneriyor. Hapların, nükleer bir kaza durumunda ve meydana geldikten sonraki 24 saat içinde sadece 40 yaşın altındaki kişiler tarafından alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı, “Bu haplar sadece büyük bir nükleer kazada tavsiye edilir.” uyarısında bulundu.

ROMANYA DA NÜKLEER FACİAYA KARŞI 30 MİLYON İYOT HAPI ÜRETTİ

Yetkililer, bölgede olası bir nükleer kaza hakkında halkı bilgilendirmek için hangi kanalların kullanılacağını henüz açıklamadı.

Kişinev Tıbbi ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü başkanı Boris Gilca, Balkan Insight’a yaptığı açıklamada, halkın baskısı altında Sağlık Bakanlığı’nın bu tür radyolojik felaket durumlarına hazırlıklı olmadığını anladığını ve Romanya’dan yardım istediğini söyledi. Gilca, “Neyse ki, Romanya yine olumlu yanıt verdi ve hemen bir milyon potasyum iyodür verdi” dedi.

Bu arada Romanya, Ukrayna’daki savaş bağlamında olası bir nükleer kaza korkusuyla nüfusa dağıtılmak üzere 30 milyon iyot hapı satın aldı. Haplar, Romanya Devlet Rezervlerinin karşıladığı yaklaşık 6 milyon euroya mal oldu.

RUSLARIN NÜKLEER ŞANTAJI, KARADENİZ VE AVRUPA’YI TEHDİT EDİYOR!

Rusya’nın Avrupa’ya ve diğer ülkelere gözdağı amacıyla, Ukrayna’da Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik tehlikeli hamleleri, Karadeniz çevresindeki her ülke için tehdit oluşturuyor. Nitekim önceki gün, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, işgalci Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yönelik hamlelerinin, Karadeniz bölgesindeki devletler için tehdit oluşturduğunu ifade etmişti.