Rusya’nın işgal gerekçesi yaptığı ‘Borş Çorbası’ savaşını Ukrayna kazandı!  

UNESCO, Ukrayna’ya has pancarlı borş çorbasını tescil etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’nın Ukrayna işgalinin gerekçelerinden biri olarak gösterdiği “borş çorbası’ artık resmen Ukrayna’nın. Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü UNESCO, pancarlı borş çorbasının Ukrayna’ya ait olduğunu tescil etti.

BALKAN VE KAFKAS HALKLARI SAHİP ÇIKIYOR

Aralarında Romanya’nın da bulunduğu birçok Balkan ve Kafkas halkları tarafından tanınan borş çorbasının pancarlı tarifinin Ukrayna’ya ait olduğu belgelendi. UNESCO, ülkedeki borş tarifini koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel Miras Listesi’ne dahil etti. İlgili karar, Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korumasından Sorumlu Komitesinin 5. olağanüstü oturumunda kabul edildi.

UKRAYNA KÜLTÜR BAKANI: “BORŞ SAVAŞINI BİZ KAZANDIK!’

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanı Oleksandr Tkaçenko yaptığı açıklamada, “Borş savaşında kazanan biz olduk! Borş için mücadelemiz savaştan önce başladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın bu çorbanın ‘Ukrayna’da Ruslara pişirmeyi yasaklandığını’ ve genel olarak bu yemeğin ‘aşırıcılık ve milliyetçiliğinin bir göstergesi’ olduğunu iddia etse de artık bu ‘aşırıcılık göstergesi’ resmi olarak Ukrayna’ya ait ve UNESCO’nun koruması altındadır” değerlendirmesinde bulundu.

SAVAŞ NEDENİYLE UKRAYNA’NIN KÜLTÜREL MİRASI TEHLİKE ALTINDA

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, Mart 2021’de UNESCO’ya başvuru yaparak Ukrayna milli yemeği olan Borş çorbasının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine dahil edilmesini istemişti. Başvurunun 2023’te incelenmesi planlanılıyordu, ancak Rusya’nın başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna kültürel mirasının tehdit altında olduğuna ve Borş çorbasının UNESCO’nun acil olarak koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel miras listesinde dahil edilmesine karar verildi.