Romanya, Karadeniz’de üretime başlanan ilk doğalgazı teslim aldı

Karadeniz’de üretimi yapılan ilk doğalgazın ulusal sisteme aktarılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan başbakan Nicolae Ciucă, Romanya’nın Karadeniz’deki üretimle birlikte tüketiminin yüzde 90’ınını yerli kaynaklardan sağlayacağını açıkladı.

Romanya, Karadeniz’de üretime başladığı ilk doğalgazı ulusal sisteme teslim etti. Karadeniz’de 5 ayrı kuyudan üretim yapılırken, ‘Doina’ ve ‘Ana’ sahalarından çıkarılan ilk doğalgazı törenle ulusal sisteme aktardı.

CİUCA: “ROMANYA DOĞALGAZ İHTİYACININ YÜZDE 90’INI YERLİ KAYNAKLARDAN SAĞLAYACAK”

İlk doğalgazın üretimi töreninde konuşan başbakan Nicolae Ciucă, Karadeniz’deki üretimle birlikte Romanya’nın gaz tüketiminin yüzde 90’ınını yerli kaynaklardan sağlayacağını açıkladı.

ENERJİ BAKANI POPESCU: “ENERJİ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN İLK ADIMI ATILDI”

İlk üretim ve teslimat nedeniyle düzenlenen törende konuşan Enerji Bakanı Virgil Popescu, bölgede yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz üretiminin gerçekleştirileceğini belirterek, “Ülkemizin enerji bağımsızlığı ve güvenliğinin gerçekleşmesi için yeni bir dönüm noktasındayız. Mevcut güvenlik ve jeopolitik bağlamda ülkemizin gaz üretimini arttırıp kendi tüketimimizin yanı sıra enerjide bölgesel güvenliği sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

GÜNLÜK 3 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ ÇIKARILACAK

Karadeniz’deki Midia Doğalgaz alanında günlük 3 milyon metreküp gaz çıkarılması bekleniyor. Yetkililer, bölgede yılsonuna kadar yarım milyar metreküp gaz çıkarılmasını hedefliyor. Her yıl için tahmini doğalgaz üretimi miktarı ise 1 milyar metreküp.

Romen yetkililer, Rus gazının kesilmesinden dolayı birçok AB ülkesinde kışın yaşanacak talebi de dikkate alarak gaz sıvılaştırma ve depolama çalışmalarına da başlandığını açıkladı.