AİHM önünde eylem yapan binlerce KHK’lı ‘Adalet’ çağrısında bulundu

AİHM önünde geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenleyen KHK'lılar adalet çağrısında bulundu. AİHM Başkanı Robert Spano'ya, Türkiye'deki hukuksuzluklar için harekete geçilmesi için mektup bırakıldı.

Türkiye’de hak ihlallerine maruz kalan yüzbinlerce kişi adına Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenlendi. Avrupa’nın bir çok ülkesinden AİHM’nin önüne gelen KHK’lılar, ‘adalet’ için haykırdı.

‘GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİL’

AİHM’nin özellikle güncel davalarda ‘ağırdan’ almasına ve siyasi kararlar vermesine tepki gösterildi. Geç gelen adaletin adalet olmadığı vurgulandı. Türkiye’de yaşanan ve ayyuka çıkan hukuksuzluklara karşı AİHM’e harekete geçme çağrısında bulunuldu.

AİHM BAŞKANI SPANO’YA MEKTUP VERİLDİ

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen eski diplomat Rumi Ünal, 24 Sivil Toplum Kuruluşu adına Avrupa Konseyi’ne ve AİHM Başkanı Robert Spano’ya, Türkiye’deki hukuksuzluğu uğrayanlar için harekete geçilmesi ve her geçen gün geciken adaletin yeniden tesis etmesi talebiyle bir mektup sundu. Gösteri, 24 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Peaceful Actions Platformu’nun öncülüğünde gerçekleştirildi.

‘HER DESTEK ÇOK ÖNEMLİ’

Kaçırılan ve kendisinden 3 yıldır haber alınamayan KHK’lı Yusuf Bilge Tunç’un kız kardeşi Şefika Nur Kurt eyleme katılarak bir konuşma yaptı. Kurt, “AİHM’nin verdiği kararla ümitlerimiz sönmek üzere. O yüzden biz kayıp ailelerinin desteklenmesi konusunda yapılan her gayret, her destek çok kıymetli.” dedi.

‘MAĞDURLAR BURADA HAKİMLER NEREDE?’

AİHM ve Avrupa Konseyi binalarının önünde Türkçe ve İngilizce “Geciken adalet adalet değildir”, “Mağdurlar burada hakimler nerede?”, “Türkiye’de zulme dur de!”, “Türkiye’de işkenceye dur de!” sloganları atıldı.