Hilal-Haç arasındaki ‘Protestan reformu’ ve Osmanlı’nın etkilerini ele alan kitap tanıtıldı

Evrensel Değerler ve Diyalog Derneği (ADVU) merkezinde düzenlenen kitap tanıtım toplantısında konuşan yazar Daniel Nițulescu, Protestan reformunun doğuşu ve Avrupa’ya etkilerini anlattı.

Cluj Babeș-Bolyai Üniversitesi öğretim görevlisi Daniel Nițulescu, Romen tarihçiliğine yeni bir perspektif sunan “Haç-Hilal mücadelesi arasında doğan ‘Protestan reformu’ ve Osmanlı’nın etkilerini ele alan kitabını tanıttı.

Evrensel Değerler ve Diyalog Derneği (ADVU) merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan yazar Nițulescu, Katolik baskısından bunalan Protestanların Osmanlı sayesinde güçlenerek ayakta kaldıklarını ifade ederek, o zamanki Roma baskısından bunalan Protestanların, “Roma külâhı görmektense Osmanlı sarığını yeğleriz.” dediklerine dikkat çekti.

PROTESTAN REFORMUNA SİSTEMATİK BAKIŞ AÇISI GETİRİYOR

Niţulescu’nun kitabı, Katolik – Protestan mücadelesini ve Osmanlı ilişkisine dair tarihsel literatürde yaşanan sürece sistematik bir bakış açısı getiriyor. Protestan reformu ile Avrupa’nın; kültürel, dini, sosyal ve siyasi manzarasının kökten değiştiği vurgulandı.

Mega Yayınevi tarafından basılan 300 sayfalık kitapta; Romen kültüründeki Protestan perspektifine yönelik araştırma dinamikleri ve etkilerinin de gözler önüne serildiğini söyleyen Doç. Dr. Şerban Turcuş da yaptığı konuşmada, “Kitap, Haç – Hilal arasında doğan reform ve Osmanlı’nın Protestanlığın güçlenmesine katkısına dair önemli bir perspektif sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tanıtım toplantısına katılan SNSPA öğretim görevlisi Prof. Dr. Dumitru Borșan ve Ortodoks Teoloji Fakültesinden Dr. Laurențiu Tănase de kitapla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Toplantı, katılımcıların sorduğu sorular, yazar Daniel Nițulescu’nun kitabını imzalaması ve kokteylle sona erdi.