Araştırma: Romen halkının en büyük kaygısı, enflasyon!

Romanya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre halk, son 8 ayda yaşam kalitesinin düştüğünü düşünüyor ve en büyük ortak korkusu enflasyon. Ukrayna’daki savaş bile hayat pahalılığının yanında ikinci sıraya düşmüş durumda.

‘AHA Moments’ ve ‘Rethink’ tarafından yapılan ortak araştırmaya göre korona sürecinden sonra halkın öncelikleri önemli oranda değişirken, yaşanan süreçte hayat pahalılığı ve Ukrayna’daki savaş öncelik sırasının başında yer alıyor.

HALKIN EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİ, HAYAT PAHALILIĞI

Eylül 2021 ile Nisan 2022 arasında yapılan 18-55 yaş arası kişilerle yapılan araştırmaya göre hayat pahalılığı halkın birinci endişesi haline geldi. Enflasyonun kendilerini doğrudan etkilediğini düşünen vatandaşlar, bu dönemi aşmak için; tüketimi azaltma, indirimli, promosyonlu ürün ve mal arayışı ile kamu hizmetlerinin sunduğu ekonomik ürünleri tercih ettiklerini açıkladı.

Araştırmaya göre, son 8 ayda yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle en çok 55 yaş üstü kişiler, orta ve düşük gelirli kişiler olumsuz etkilendi. Romanya’nın yüksek gelirli kesimlerini oluşturan yüzde 20’lik bölümünde ise enflasyonla ilgili endişeler daha az.

SAVAŞ ENDİŞESİ İKİNCİ SIRAYA DÜŞTÜ

Araştırmaya göre Ukrayna’daki savaş ve Romanya’ya yansıması halk arasında enflasyondan sonra ikinci sıraya düşmüş durumda. Korona salgını korkusu da gerilere düşmüş durumda.