Dört Avrupa liderinden Ukrayna’ya kritik destek ziyareti

Romanya, Fransa, Almanya ve İtalya devlet ve hükümet başkanları: Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz ve Mario Draghi trenle Kiev’e Ukrayna ile dayanışma ziyaretine gitti.

Romanya, Fransa, Almanya ve İtalya devlet ve hükümet başkanları: Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz ve Mario Draghi trenle Kiev’e Ukrayna ile dayanışma ziyaretine gitti.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis Romanya üzerinden, diğer üç hükümet ve devlet başkanları ise Polonya üzerinden ayrı trenle Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti.

Devlet ve hükümet başkanlarını Kiev’deki istasbonda Ukrayna başbakan yardımcısı Olga Stefanișina karşıladı.

RUSLARIN YERLE BİR ETTİĞİ KASABAYI GEZDİLER

Devlet ve hükümet başkanları, ziyaretleri sırasında Kiev yakınlarındaki Rus bombalamasıyla yerle bir olan Irpin kasabasında incelemelerde bulundu. Yerel yetkililer, devlet başkanlarına ilçenin savaş öncesi fotoğrafları ve görüntüleri ile ilgili de bir brifing verdi. Kasabada, Rusların geri çekilmesinden sonra 290 sivilin cesedi bulundu.

IOHANNİS: ‘RUSYA İŞGALİ DURDURULMALI’

Cumhurbaşkanı Iohannis, zişareti ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile birlikte Cumhurbaşkanı Zelensky ve Ukrayna halkı ile güçlü desteğimizi ve tam dayanışmamızı göstermek için Kiev’e geldik. Rusya’nın bu yasadışı, haksız ve sebepsiz saldırganlığı durdurulmalı.”

Fransa’nın Ukrayna Büyükelçisi Etienne de Poncins de 4 devlet başkanı ziyaretinin önemine dikkat çekerek, “Bu şekilde 4 devlet başkanı yıkımın boyutunu fark edebilir.” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna’ya yeterince destek vermedikleri gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ukrayna, üç ülkeyi, kendi ekonomilerini Ukrayna’nın güvenliğinin önünde tutmakla ve silah tedarikinde ayak diremekle suçlamıştı.

Dört lider; 24 Şubat’ta Rusya’nın işgalinin başlamasından sonra Ukrayna’yı ilk kez ziyaret ediyor.

Liderler, Kiev’deki temasları kapsamında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile de görüşecek.