Giurgiu Colibași köyünde aylık 1000 euroya traktörcü bulunamıyor

Yaklaşık 150 meyve-sebze yetiştiricisi olan köydeki seracılığın gelişmesinde sağlanan AB fonlarının büyük katkısı olmuş.

Giurgiu’ya bağlı Colibaşi köyündeki çiftçiler, aylık 5000 ley (1000 euro)’ya çalıştıracak traktör sürücüsü bulamamaktan yakındı.

UZAKDOĞULU İŞÇİLER ÇALIŞTIRILIYOR

Baştan başa sera ile kaplı köyde sosyal yardım alan kimse yok. Bütün köylüler sebze üretimi yapıyor. Geçimin tarımdan sağlandığı köyde, 1000 euro maaşla traktör sürücüsü aranıyor. Batıya giden köylülerin yerine seralarda Sri Lankalı ve Hindistanlı işçiler çalışıyor. 2 bin nüfuslu köy, Bulgaristan sınırına 25 km mesafede bulunuyor.

İKİ AYDIR TRAKTÖR SÜRÜCÜSÜ BULAMADI

Başkent Bükreş’e de yaklaşık 1 saat mesafede olan köyün başkanı, iki aydır traktör sürücüsü bulamamaktan yakınan Nea Nelu, 12 yaşından beri tarım sektöründe çalıştığını belirtiyor. Nelu, “Sebze üretimi yaptığım toplam 6.500 metrekarelik 8 seram var. Köyde o kadar çok iş var ki çalışacak kimse yok. Batı ülkelerine göçen Romenlerin yerine, Sri Lankalı ve Hintli istihdam ediyoruz.” diyor.   

TARIM AB FONLARI İLE GELİŞTİ

Yaklaşık 150 meyve-sebze yetiştiricisi olan köydeki seracılığın gelişmesinde sağlanan AB fonlarının büyük katkısı olmuş. Köylüler, bugüne kadar geri ödemesiz AB fonlarından yaklaşık 6 milyon euro destek almış.