Jill Biden Bükreş’teki mülteci okulunu ziyaret etti

İkisi de öğretmen olan ABD ve Romanya First Lady'leri Jill Biden ve Carmen Iohannis, Bükreş’teki mülteci okulunu ziyaret etti

ABD First Lady’si Jill Biden, Bükreş ziyaretinde, Rusya işgalinden kaçan Ukraynalı kadın ve çocukların hikayelerini dinledi. Biden, Romanya hükümetinin ve yardım örgütlerinin mülteciler için geniş kapsamlı insani yardım hizmetlerini övdü.

MÜLTECİ ANNELERE ‘YANINIZDAYIZ’ MESAJI

Beraberinde Romanya First Lady’si Carmen Iohannis ile birlikte mülteci çocuklara ev sahipliği yapan bir devlet okulunu ziyaret eden Jill Biden, Rusya’nın 24 Şubat’ta başladığı Ukrayna işgalinden kaçan yaklaşık 900 bin mülteci için yürütülen yardım çalışmalarını yakından gördü.

Biden, yaşları 5 ile 15 arasında değişen çocukların eğitim aldığı sınıfları gezerken annelere ‘‘Yanınızdayız’’ mesajı verdi.

Ziyaret sırasında Ukraynalı bir kız çocuğu tercüman aracılığıyla Biden’a ‘‘Babama dönmek istiyorum’’ dedi. Jill Biden, daha sonra yaptığı yorumda küçük kızın sözlerinin ‘‘yüreğini parçaladığını’’ söyledi.

Biden, Ukraynalı annelerin memleketlerinden kaçma konusunda aldıkları zor kararı dinlerken üzüntüsünü gizleyemedi.

Ukraynalı Svitlana Gollyak, Biden’a küçük kızının savaşın ilk günlerinde uyum sağlamakta zorlandığını ancak Harkiv’den Romanya’ya gelmenin kızı için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Biden de Gollyak’a ‘‘Annelerin çocukları için yapmayacakları şey yok’’ diyerek annelerin ‘‘çok güçlü ve dayanıklı’’ olduğunu söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİ DE ZİYARET ETTİ

Jill Biden, okul ziyareti öncesinde Bükreş’teki ABD Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Biden, bu ziyareti, eşi Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya 33 milyar dolarlık ek yardımı geçirmesi için Kongre’ye baskı yaptığı bir dönemde gerçekleştiriyor.

‘MÜTTEFİKLER DAHA FAZLASINI YAPMALI’

Jill Biden, dayanışma ruhunun ‘‘harika’’ olduğunu söyledi; ancak bunun ‘‘yalnızca başlangıç’’ olduğuna da dikkat çekti. Biden, Romanyalıların mültecileri evlerine alarak onlarla barınak, yemek ve kıyafet paylaşmalarından çok etkilendiğini ve takdirle karşıladığını belirtti. Jill Biden, ABD ve müttefiklerinin daha yapması gereken çok şey olduğunu vurguladı.

ANNELER GÜNÜNÜ SLOVAKYA’DAKİ MÜLTECİLERLE GEÇİRECEK

First Lady, ABD’nin Ukraynalı mültecilere desteğini göstermek için çıktığı dört gün sürecek ziyaret turunu  Slovakya’da sürdürecek. Romanya gibi Ukrayna’yla sınır ülkesi olan Slovakya’da yarın Anneler Günü’nde mültecilerle bir araya gelecek olan Biden, bir sınır köyünü ziyaret edecek.

İKİ FİRST LADY’NİN MESLEĞİ DE ÖĞRETMEN  

Biden, Romanya ziyaretinin ikinci gününde Romanya First Lady’si Carmen Iohannis ile özel konutunda öğlen yemeği için buluştu. Biden’a okul ziyaretinde eşlik eden Iohannis de aynı Jill Biden gibi öğretmen ve mesleğini sürdürüyor.