Kiev’e çalışma ziyaretinde bulunan başbakan Ciucă: ‘Ukrayna ile yeni köprüler kurmaya devam edeceğiz’

Kiev’e sürpriz çalışma ziyaretinde bulan Başbakan Nicolae Ciucă, Ukrayna Devlet Başbakanı Volodimir Zelenski ile görüştü.

Kiev’e sürpriz çalışma ziyaretinde bulan Başbakan Nicolae Ciucă, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Ukrayna’daki vahşi işgalden duyduğu üzüntüsünü dile getiren başbakan Ciucă, Zelenski’ye ülkesinin her türlü insani destekleri vermeye devam edecekleri sözünü verdi.

Beraberinde; Parlamento Başkanı Marcel Ciolacu ve Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile birlikte ziyaretini gerçekleştiren başbakan Ciucă, savaştan etkilenen Kiev yakınlarındaki ‘Borodianka’ ve ‘Irpin’ kasabalarına da incelemelerde bulundular.

‘SAVAŞ SUÇLULARININ YARGILANMASINA DESTEK’

Rusya’nın insanlık dışı Ukrayna’yı işgal vahşetini en şiddetli şekilde kınadığını söyleyen başbakan Ciucă, Romanya olarak savaş suçlularının uluslararası mahkemede yargılanmalarına yönelik her türlü desteği vereceklerini açıkladı.

ROMANYA’YA GEÇEN MÜLTECİ SAYISI 820 BİNİ GEÇTİ

Ukrayna’nın bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını isteyen başbakan Ciucă, her türlü insani yardımlarının devam edeceğini belirterek, “Ukrayna ile komşuyuz. Bugüne kadar Ukrayna’ya 163 yardım tırı ulaştırdık. 820 bin Ukraynalı sivil ülkemize geçiş yaptı. Hükümet olarak çok yönlü desteğimiz ve Ukrayna ile dayanışmamız devam edecek. ” dedi.

‘UKRAYNA İLE YENİ KÖPRÜLER KURACAĞIZ’

Başbakan Ciucă, savaşın Ukrayna üzerindeki ağırlığının hafifletilmesi için tahıl stoklarının Romanya üzerinden ihraç edilmesi, kara ve demiryolu ulaşımı ile ilgili kolaylıklar sağlanması gibi konularda da her türlü desteği vereceklerini belirterek, “Ayrıca iki ülke arasında yeni sınır kapılarının açılmasını ve enerji işbirliği ve kültür -eğitim kanallarının açık tutulmasını sağlamaya dönük yeni köprüler kurulmasını da sağlayarak işbirliğimizi geliştireceğiz.” dedi.

Ciuca, Romanya’nın Ukrayna’nın AB’ye katılım başvurusuna da her türlü desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.