Rus general: ‘Ukrayna’dan sonraki hedefimiz Moldova’

Rusya Merkez Askeri Bölgesi komutan yardımcısı Rustam Minnekayev, Ukrayna'da "tam kontrol" sağlandıktan sonra sıradaki hedeflerinin Moldova olduğunu söyledi.

Rusya Merkez Askeri Bölgesi komutan yardımcısı Rustam Minnekayev, Rusya’nın Ukrayna’daki “özel harekatının” ikinci aşamasındaki hedefleri arasında Moldova’daki ayrılıkçı bölge Transdinyester’e karadan erişimin sağlanması olacağını söyledi.

Rus devlet haber ajansı Tass’ın bildirdiğine göre, “Rus ordusunun hedeflerinden biri Donbas ve güney Ukrayna üzerinde tam kontrol sağlamak” diyen Minnekayev “Bu, Kırım Yarımadası’na bir kara koridoru sağlayacak ve Ukrayna ekonomisinin ana damarları üzerinde kontrol temin edecek” ifadelerinde bulundu.

Minnekayev böylece Rus ordusunun “Rusça konuşan nüfusa yönelik baskının gözlemlendiği Transdinyester’e erişim noktasına” kavuşacağını söylemek suretiyle sonraki hedeflerinin Moldova olacağını belirtti.

MOLDOVA CUMHURİYETİ, RUSYA’YA NOTA VERDİ

Moldova, “Transdinyester” ile ilgili açıklamalarından dolayı Rusya’yı protesto etti. Moldova’daki Rusya Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Kişinev’in protesto notası Moskova’ya iletildi. Moldova Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Rus Generalin açıklamasının “endişe verici” olduğunu belirtti ve Moskova’yı toprak ve egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Belarus’un otoriter lideri Alexander Lukaşenko da geçen ay başında Belarus’ta topladığı güvenlik konseyine hitaben yaptığı konuşma sırasında Moldova’ya doğru bir ok gösteren bir savaş haritasını kullanmıştı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana binlerce Ukraynalı mülteci Moldova’ya sığındı.

Tahminen 1.500 Rus askeri Transdinyester’de konuşlanmış durumda. Ukraynalı yetkililer daha önce Rusya’nın ayrılıkçı bölgeyi Ukrayna’ya saldırı başlatmak için kullanabileceği konusunda uyarmıştı. Ukrayna için ekonomik açıdan kilit liman şehri olan Odessa Moldova sınırından yaklaşık 50 km uzakta bulunuyor.

TRANSDINYESTER NERESİ VE NEDEN RUSYA İÇİN ÖNEMLİ?

Moldova ve Ukrayna sınırları arasında yer alan ve uluslararası toplum tarafından Moldova’nın parçası olarak kabul edilen Transdinyester’in bağımsızlığını Rusya dahil hiç bir ülke tanımıyor. Yaklaşık 500 bin nüfusu olan bu bölgedeki insanların çoğu çifte pasaport taşıyor. Yarım milyon nüfusun yaklaşık 200 bin kadarında Rusya pasaportu bulunuyor.

Moldova ve Rusya arası bir kültüre sahip bölgeye, Rusya Federasyonu her yıl 1 milyar dolar gönderiyor. Halkın çoğunluğu Rusya’ya bağlanmak ve uluslararası olarak ülkelerinin tanınmasını istiyor ancak ülkenin Rusya ile karasal sınır bağlantısı yok. Fakat Rusya’nın barış koruma misyonu çerçevesinde Dinyester nehri ile Ukrayna sınırı arasında sıkışmış bölgede bin 500 civarında askeri bulunuyor.

Aslında bölgenin kendi başına Rusya için büyük bir stratejik önemi bulunmuyor. Fakat Rusya çok uzun süredir Doğu Avrupa’da kendi etkinliğini gösterebileceği adımlar atma çabasında. Uzmanlara göre bu kapsamda uzun süredir desteklediği Transdinyester’le Rusya arasında karasal bir bağlantı kurmak hem bu politikasının başarılı olduğu iddiasını sürdürmek hem de Ukrayna’da planlanan çok daha uzun süren kendi tanımlaması ile “özel askeri operasyonun” imajı açısından önemli.

Ayrılıkçı bölgede halihazırda bulunan Rus askerleri ve komşu ülke Ukrayna’da süren savaş Moldova’nın Moskova’nın bir sonraki hedef olarak kendilerini belirleyeceği korkularını artırdı.